nederland

OM eist twee jaar cel tegen oud-VVD’er Jos van Rey

Door Elif Isitman - 10 mei 2016

Het openbaar ministerie (OM) heeft twee jaar cel geëist tegen de voormalige VVD’er Jos van Rey. De oud-politicus wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Het OM wil dat Van Rey twee jaar de cel in gaat, en wil daarnaast dat hem drie jaar lang het recht wordt ontzegd om een publieke ambt te bezetten.

De Officier van Justitie zei in de Rechtbank van Rotterdam dat het vertrouwen in een integere overheid is geschaad. Jos van Rey zou zelf niet willen reageren op de strafeis, maar zijn advocaat Gitte Stevens noemt het ‘een camouflage-eis waarmee het OM tracht te maskeren dat het geen zaak heeft’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onderkoning

Van Rey (70) is ondernemer en ex-politicus van de VVD. Hij was in totaal veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en ook enige tijd Senator voor de liberalen. Maar hij was vooral heel lang, van 1998 tot 2012, wethouder in Roermond, en in die hoedanigheid misschien wel machtiger en invloedrijker dan de burgemeester van de Limburgse stad.

Dat leverde hem de bijnaam ‘de onderkoning van Roermond’ op. Momenteel is hij Statenlid en gemeenteraadslid voor de Liberale Volkspartij, de partij die hij zelf oprichtte nadat hij in opspraak kwam.  Want vanaf 2012 ging het goed mis voor de omstreden politicus.

In oktober van dat jaar deed de recherche een inval in het huis van Van Rey in Herten, in zijn werkkamer, op het stadhuis, alsook bij zijn zoon en dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de politicus onder meer van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, en het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Volgens Elsevier Arendo Joustra: ‘Zaak-Van Rey is schandvlek voor de rechtsstaat’Arendo Joustra

Wat hem ook wordt aangerekend, is het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan zijn toenmalige partijgenoot Ricardo Offermans. Van Rey zou zijn positie hebben misbruikt om Offermans op weg te helpen naar het burgemeesterschap van Roermond.  Projectontwikkelaar Van Pol staat ook terecht. Dat geldt ook voor oud-wethouder Tilman Schreurs. Van Pol zou steekpenningen hebben betaald aan zowel Van Rey als Schreurs.

Politiek

Hoewel Van Rey op dinsdag niet wil reageren, uitte hij in het verleden wel stevige taal over het proces.

Hij suggereerde een ‘politieke afrekening’ en sprak in 2013 dat hij ‘al was vermoord door justitie’. Van Rey zei idat de doorzoeking in zijn huis in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt,’ aldus Van Rey. Hij is alle vertrouwen in de rechtstaat verloren. De rechtbank heeft hem een eerlijk proces gegarandeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.