nederland

Duitsland weigert asielzoekers Nederland terug te nemen

13 mei 2016

De Nederlandse overheid probeert asielzoekers die via Duitsland naar Nederland zijn gekomen, terug te sturen naar het land waar ze zich eerder registreerden. Duitsland weigert ze terug te nemen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, asiel) heeft meermaals gezegd meer ruimte te willen maken in opvangcentra, onder meer door asielzoekers sneller uit te zetten. Duitsland blijkt niet mee te willen werken.

Alleen al de laatste drie maanden trachtte Nederland 2.000 asielzoekers terug te sturen naar Duitsland, maar de Duitsers wezen 900 van die verzoeken af. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie die het AD in handen heeft.

Eerste land
Volgens het verdrag van Dublin moet een asielzoeker in het eerste land waar hij of zij wordt geregistreerd, de asielprocedure doorlopen. De 2.000 migranten waren eerder in Duitsland aangemeld in Eurodac, een Europees systeem voor de vingerafdrukken van asielzoekers.

Onderduikadres
De burgemeester van Weert Jos Heijmans geeft toe een Syrische vrouw te hebben geholpen met onderduiken, nadat zij en haar vier kinderen te horen kregen dat ze terug moesten naar Duitsland. Daar hadden ze zich namelijk eerder aangemeld. Heijmans plaatste zich met zijn acties ‘boven de wet’, aldus het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

De Duitsers, die afgelopen jaar meer dan een miljoen asielzoekers zagen binnenkomen, zeggen echter dat een groot deel van de migranten in kwestie niet officieel bescherming heeft aangevraagd en dat ze daarom door mogen reizen. ‘De buitenlander is hier alleen geregistreerd, voor het behandelen van het asielverzoek zijn we niet bevoegd’, schrijft de Duitse tegenhanger van het COA over een zaak van drie Afghanen die via Duitsland naar Nederland kwamen.

Tweede verzoek
De 900 asielzoekers verblijven nu in Nederlandse opvangcentra, maar mogen eigenlijk niet blijven in ons land. Nederland heeft een tweede verzoek aan Duitsland gedaan om de groep terug te nemen, maar daar is nog geen antwoord op.

Orbán gaat de boer op met Schengen 2.0

De migratiecrisis, die vorig zomer echt losbarstte, heeft al langer druk gezet op de Dublin-regels. Landen als Italië en Griekenland konden de grote stroom migranten niet aan, en lieten ze vrij doorreizen. Vooral na opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel nam de toestroom snel toe. De afgelopen maanden is het aantal migranten dat naar Nederland kwam, sterk gedaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.