nederland

Controle migranten te zwak om jihadisten te stoppen

Door Bauke Schram - 17 mei 2016

De controle waaraan asielzoekers die naar Nederland komen worden onderworpen, stelt niet veel voor. Vooral het onderzoek naar de inhoud van mobiele telefoons is slecht, waardoor terroristen in asielzoekerscentra kunnen belanden.

Dat blijkt uit een rapport van het ministerie Veiligheid en Justitie dat in handen is van De Telegraaf. Bagageonderzoek en het verhoor van migranten worden matig uitgevoerd en Justitie maakt zich ernstige zorgen over de slechte check van mobiele telefoons.

Identiteit

oneindige-crisis-1200x800Lees ook: Tusk voorziet oneindige migratiecrisis voor EU

Mobiele telefoons van migranten bevatten veel informatie over hun identiteit en de route die ze hebben afgelegd. Zo zou de politie er makkelijk kunnen achterhalen of het verhaal van migranten over hun reis naar Nederland klopt.

Ook kan informatie op telefoons leiden tot de opsporing van terroristen. Veiligheidsdiensten zouden zelfs toegang kunnen krijgen tot verwijderde bestanden en gegevens. De Deense politie kondigde in februari aan mobiele telefoons in beslag te nemen. De smartphones zijn volgens de Denen een ‘goudmijn aan informatie’.

De politie laat ook steken vallen als het gaat om ‘profiling’. Er wordt niet of nauwelijks gekeken of migranten zich verdacht gedragen tijdens de controle. Profiling staat in de aanmeldingscentra ‘nog in de kinderschoenen’, blijkt uit het rapport.

In november, nog voor de aanslagen in Parijs, schreef de Inspectie van Veiligheid en Justitie al in een rapport dat controle op migranten zonder papieren onvoldoende was.

Inzicht

2015-08-15 10:27:09 Syrian migrants arrive on an overcrowded a dinghy on a beach near the port on the Greek island of Kos on August 15, 2015. A ferry boat has been sent by the Greek government to the resort of Kos to speed up the registration process of hundreds of Syrian refugees, docked on August 14 afternoon at the harbour. The Eleftherios Venizelos will stay moored in Kos for some two weeks, during which time authorities will register newcomers to the island, which is already overflowing with refugees and migrants. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKIMigratie Duitsland: veel meer jihadisten dan verwacht

Door de vele fouten heeft de overheid geen goed zicht op de stroom migranten, meldt Veiligheid en Justitie.  Tot welke problemen dit kan leiden, bleek vorige week in Duitsland. Het aantal jihadistenverdachten in Duitsland blijkt daar veel hoger dan gedacht.

Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is er geen bewijs dat terroristen meereizen met de asielstroom. Maar er zijn wel signalen dat terreurgroepen als IS de migrantenroute willen gebruiken om strijders naar Europa te sturen, aldus Schoof.

Vluchtelingenroute

Na de aanslagen in Parijs, mede uitgevoerd door jihadisten die via de vluchtelingenroute naar Europa kwamen, werd meer nadruk gelegd op de controle van migranten. Maar volgens het rapport van Justitie wordt de controle vaak alleen vlak voor een inspectie aangescherpt.

De controle wordt bemoeilijkt doordat naar schatting meer dan de helft van de migranten die naar Europa komen geen paspoort bij zich heeft. Daarnaast worden de checks uitgevoerd door een ‘steeds wisselend’ personeelsbestand, waarvan een groot deel te onervaren is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.