nederland

Ebru Umar terug in Nederland na opheffen reisverbod

Door Elif Isitman - 10 mei 2016

Columniste Ebru Umar heeft na 17 dagen Turkije mogen verlaten. Ze kwam dinsdagnacht terug naar Nederland.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken maakte dinsdagavond bekend dat haar ‘landarrest’ was ingetrokken: ‘Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak,’ aldus Koenders. Umar pakte direct het vliegtuig en landde volgens het AD samen met haar moeder op Schiphol.

Vakantie

Dat Umar Turkije mag verlaten, betekent niet dat ze niet zal worden veroordeeld voor belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze mag de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten.

Lees ook Columniste Ebru Umar laat zich al dertien jaar de mond niet snoeren2016-04-25 14:29:38 KUSADASI - Metro-columniste Ebru Umar voert een telefoongesprek op de boulevard langs het strand, de dag na haar vrijlating. De Nederlandse van Turkse afkomst werd in haar buitenhuis door de politie van haar bed gelicht. Vervolgens werd ze aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan. Ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. ANP

Umar werd op 23 april op haar vakantieadres in de Turkse badplaats Kusadasi aangehouden wegens een aantal kritische tweets over de Turkse president.

Inbraak

Afgelopen week diende Turkije nog twee aanklachten tegen haar in, onder meer vanwege een cartoon van haarzelf met een gevangenisbal met Turkse vlag aan haar enkel die bij een artikel van haar in Metro werd geplaatst.

Er zijn zorgen over de veiligheid van Umar als ze eenmaal terug in Nederland is. Ze werd via sociale media bedreigd, en er werd in haar woning in Amsterdam ingebroken. Daarbij werd onder meer een laptop meegenomen en de tekst ‘hoer’ op de muur geklad. Het is niet bekend waar Umar, eenmaal in Nederland aangekomen, zal  verblijven.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.