nederland

Verstoorden relschoppers Geldermalsen ‘democratische orde’?

Door Emile Kossen - 30 mei 2016

De eerste vier verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen staan maandag voor de rechter. Ze worden onder meer verdacht van het ‘verstoren van de democratische orde’.

Een raadsvergadering in Geldermalsen over het plan om 1500 asielzoekers onder te brengen, liep vorig jaar december volledig uit de hand toen zo’n duizend demonstranten het gemeentehuis wilden bestormen. De raadszaal moest worden ontruimd en actievoerders raakten slaags met de mobiele eenheid (ME). 44 mensen werden aangehouden.

De vier mannen die maandag terechtstaan in Arnhem worden door het Openbaar Ministerie (OM) beschouwd als de grootste relschoppers en worden ervan verdacht de democratische orde te hebben verstoord. Deels op basis van dat wetsartikel – dat bijna nooit wordt gebruikt – wil het OM dat de mannen tot 12 maanden celstraf krijgen. Ook worden ze verdacht van vernieling, geweldpleging en bedreiging van gemeenteraadsleden.

Boos op ME
De verdachten, allen woonachtig in Geldermalsen, gaven maandag toe dat ze vuurwerk hadden gebruikt, spullen hadden vernield en de politie hadden bekogeld. Ze waren boos op het plan om een asielzoekerscentrum in hun woonplaats te zetten, maar ook op de ME, die met geweld reageerde op de actievoerders. Onder meer vrouwen zouden zijn geslagen door de agenten.

ME’er slaat onschuldige burger tegen de vlakte in Geldermalsen

Uit verklaring van agenten blijkt dat de politiemensen zich grote zorgen maakten om de boze mensenmassa. Een van de agenten vreesde voor zijn leven: ‘Als ik hierdoor (zwaar vuurwerk, red.) wordt geraakt, is het klaar’, zei hij. Een andere agent werd met de dood bedreigd en wil een schadevergoeding van 400 euro.

Na de rellen in Geldermalsen werd besloten de plannen voor een asielzoekerscentrum voorlopig uit te stellen. ‘We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later,’ zei burgemeester Miranda de Vries, die toe gaf dat het voorstel een ‘inschattingsfout’ was.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.