nederland

Zit dader van onthoofding Amsterdam vast in Marokko?

Door Emile Kossen - 30 mei 2016

In de zaak rond de liquidatie en onthoofding van Nabil Amzieb heeft de politie in Marokko een arrestatie verricht. Omar A. (23), broer van de tot levenslang veroordeelde Adil A., wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Amzieb. Zijn advocaat vindt de verdenking onterecht.

A. werd volgens Het Parool zo’n twee maanden geleden opgepakt door de Marokkaanse politie en zit nog steeds vast, geeft zijn advocaat Juriaan de Vries toe. Familieleden van Amzieb die in Marokko verblijven, zouden de politie hebben ingelicht over A.

Het hoofd van de 23-jarige Amzieb werd op 9 maart neergelegd bij een Amsterdams waterpijpcafé. Een dag eerder werd de rest van zijn lichaam gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost. De politie denkt dat Amzieb een kleine speler was in het criminele milieu, maar dat hij mogelijk betrokken zou zijn geraakt bij een groot conflict in de Amsterdamse onderwereld.

Verbaasd
Volgens advocaat De Vries is betrokkenheid van Omar A. slechts een van de vele scenario’s die worden onderzocht door de Nederlandse autoriteiten.  ‘Het verbaast me heel erg dat Omar nog steeds in de cel zit, juist omdat de Nederlandse autoriteiten zowel informeel als formeel aan de Marokkaanse overheid hebben laten weten dat hij hier formeel juist géén verdachte is in deze zaak,’ zegt De Vries tegen de Amsterdamse krant.

Omar A. is wel degelijk een bekende van de Nederlandse politie. Zijn broer Adil kreeg in 2015 een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de grote schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Daarbij werden twee mannen geliquideerd. Omar kwam ook in de dossiers voor, omdat zijn DNA werd gevonden in een van de vluchtauto’s.

Forse beloning voor gouden tip onthoofding Amzieb

Afgelopen februari kreeg Omar A. een gebiedsverbod voor de omgeving van waterpijpcafé Dina Lounge in de Amsterdamse binnenstad. Justitie wilde zo voorkomen dat A. daar zou worden geliquideerd, omdat hij op een ‘dodenlijst’ zou staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.