nederland

Celstraffen voor rellen rond asielopvang Geldermalsen

Door Emile Kossen - 13 juni 2016

De rechtbank in Arnhem heeft de eerste vijf verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen afgelopen jaar schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging en het verstoren van de democratische orde. Vier van hen moeten de gevangenis in.

De vijf mannen die maandag terechtstonden in Arnhem worden door het Openbaar Ministerie (OM) beschouwd als de grootste relschoppers in Geldermalsen en werden er onder meer van verdacht de democratische orde te hebben verstoord.

‘Democratische grenzen overschreden’

ME’er slaat onschuldige burger tegen de vlakte in Geldermalsen

De rechter ging daar in mee en zei dat het ‘een wonder was’ dat er geen zwaargewonden vielen bij de rellen. De grens van het ‘democratisch toelaatbare is ernstig overtreden’, aldus de rechter. Drie verdachten kregen een celstraf van zes maanden, waarvan twee of drie maanden voorwaardelijk. Een 20-jarige verdachte moet één maand de cel in. De vijfde verdachte komt weg met een taakstraf van honderd uur.

De politieagenten werden geslagen, geschopt en beschimpt, vatte de rechter de rellen nog eens samen. Een van hen was bang dat hij zijn kinderen nooit meer zou zien. Voor de emotionele schade die agenten opliepen, moeten twee relschoppers een schadevergoeding betalen van 450 euro.

Asielopvang
Een raadsvergadering in Geldermalsen over het plan om 1.500 asielzoekers onder te brengen, liep vorig jaar december volledig uit de hand toen zo’n duizend demonstranten het gemeentehuis wilden bestormen. De raadszaal moest worden ontruimd en actievoerders raakten slaags met de mobiele eenheid (ME). 44 mensen werden aangehouden.

Relschoppers Geldermalsen krijgen hun zin: azc komt er niet

De verdachten, allen woonachtig in Geldermalsen, gaven eerder al toe dat ze vuurwerk hadden gebruikt, spullen hadden vernield en de politie hadden bekogeld. Ze waren boos op het plan om een asielzoekerscentrum in hun woonplaats te zetten, maar ook op de ME, die met geweld reageerde op de actievoerders. Onder meer vrouwen zouden zijn geslagen door de agenten. De rechter oordeelde dat het geweld van de politieagenten niet disproportioneel was.

Na de rellen in Geldermalsen werd besloten de plannen voor een asielzoekerscentrum voorlopig uit te stellen. ‘We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later,’ zei burgemeester Miranda de Vries, die toe gaf dat het voorstel een ‘inschattingsfout’ was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.