nederland

Haagse crisis: Van Aartsen negeert plan tegen ‘etnisch profileren’

Door Emile Kossen - 30 juni 2016

De Haagse gemeenteraad wil ‘etnisch profileren’ bij de politie tegengaan door agenten te verplichten elke aanhouding te motiveren. Ondanks veel steun voor de motie weigert burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) die uit te voeren. Een politieke crisis dreigt.

De motie van de gemeenteraad stelt voor om politieagenten verantwoording te laten afleggen voor elke aanhouding die ze in de toekomst verrichten. Zo moet er een ‘stopformulier’ komen waarop de agent in kwestie invult waarom hij of zij iemand heeft aangehouden.


Op basis van huidskleur
Een reeks linkse partijen kwam met de motie, die ook werd ondersteund door coalitiepartijen PvdA, D66 en de Haagse Stadspartij. Ze betogen dat politieagenten in de stad nog altijd mensen aanhouden op basis van hun huidskleur, onder meer omdat agenten ‘binnen een split second lastige beslissingen moeten nemen.’ Stopformulieren in het Verenigd Koninkrijk en Spanje zouden het vertrouwen tussen de politie en de inwoners hebben hersteld, schrijven de raadsleden.

Van Aartsen noemt het plan ‘onaanvaardbaar’ en zegt dat de motie simpelweg niet zal worden uitgevoerd. Hij is een tegenstander van speciale formulieren en noemt het een kwestie voor de landelijke politiek. ‘Ik wil Den Haag niet in een aparte positie zetten, dat heeft de Haagse politie niet verdiend.’

Motie van wantrouwen
Het is nu de vraag wat de initiatiefnemers gaan doen. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een democratisch aangenomen motie niet wordt uitgevoerd’, zei GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns tegen Omroep West. Een motie van treurnis tegen de burgemeester werd donderdagavond niet aangenomen.

De aandacht voor etnisch profileren laaide onlangs op toen rapper Typhoon werd aangehouden in Zwolle. Hij zou de aandacht hebben getrokken, als zwarte man in een dure auto. Volgens minister Ard van der Steur (VVD) krijgen agenten al training hoe om te gaan met dit soort situaties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.