nederland

Minder geld moet zetelrovers in spe ontmoedigen

Door Elif Isitman - 22 juni 2016

Zetelrovers – Tweede Kamerleden die zich afsplitsen van hun fractie en als zelfstandige leden verdergaan- moeten minder financiële vergoeding krijgen dan Kamerleden die wel nog in een partij zitten. Daarnaast mogen zij zichzelf geen ‘fractie’ meer noemen, maar slechts ‘groep’.

Dat wil een werkgroep van de Tweede Kamer, die zich over de kwestie zetelrovers boog en woensdag een aantal aanbevelingen presenteerde.

Vergoeding

De meest bekende (of beruchte) afgesplitste leden zijn momenteel Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk, de ex-PvdA’ers die daarna de beweging DENK hebben opgezet. Ook zijn zij dus nog actief als zetelrovers. De twee vertrokken in november 2014 uit de PvdA-fractie.

Andere afsplitsingen zijn de Groep Bontes/Van Klaveren (ex-PVV), Kamerlid van Vliet (ook ex-PVV), Kamerlid Klein (voormalig van de 50Plus-partij) en Kamerlid Houwers (oud-VVD’er).

De werkgroep concludeert dat het, ‘gezien de recente ontwikkelingen’, te veel geld gaat kosten. Voor Kamerleden die als ‘groep’ verdergaan, blijft alleen de individuele vergoeding over en niet die voor een fractie.

Verder zou de spreektijd van groepen in de Kamer moeten worden gehalveerd in vergelijking met die van fracties van dezelfde grootte. Kamerleden die zich afsplitsen ondervinden daar geen enkele hinder of repercussie van. Het enige wat dit moment niet mag, is dat ze in de Kamer de naam van een nieuwe partij gaan hanteren, zoals VNL of DENK.

Grondwet

Onterecht dat er geen gevolgen aan zitten aan afsplitsing, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Die aanbevelingen moeten het afsplitsen van partijen ontmoedigen. Op dit moment zitten er vijf afgesplitste fracties in de Kamer.

De aanbevelingen gaan 50Plus-Kamerlid Henk Krol niet ver genoeg. Hij wilde dat er ook een Grondwetswijziging zou komen, die regel dat een Kamerlid ook zijn zetel kwijtraakt als hij een partij uitstapt of eruit wordt gezet. Anderen vinden echter dat dit teveel juridische rompslomp met zich meebrengt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.