buitenland

Na miljoenencampagne is VN-zetel (deels) voor Nederland

Door Emile Kossen - 28 juni 2016

De jarenlange campagne van Nederland voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad is niet helemaal voor niets geweest. Na vijf stemrondes was er nog steeds geen winnaar en besloten Italië en Nederland de tweejarige zetel te delen.

Elf jaar geleden stelde Nederland zich al beschikbaar voor de plek. Sindsdien zijn speciale gezanten de hele wereld rondgereisd om regeringen ervan te overtuigen op Nederland te stemmen. De campagnekas was goed gevuld, met bijna 5 miljoen euro.

Daarvan werd onder meer een reeks cadeaus gemaakt, van oranje paraplus tot boeken over Nederlandse kunstenaars. Zelfs koning Willem-Alexander werd ingezet, tijdens de Algemene Vergadering in 2015. Vorige week werden ex-voetballers Frank Rijkaard en Aron Winter nog naar het VN-hoofdkwartier in New York gestuurd.

Niet voor niets
Het was niet helemaal voor niets. Dinsdag was het aan de 193 VN-lidstaten om te kiezen welke vijf landen worden vertegenwoordigd in de VN-Veiligheidsraad in 2019 en 2020. In de eerste ronde werd Zweden al gekozen, maar voor de tweede plek kregen de twee overgebleven gegadigden, Nederland en Italië, maar niet de vereiste tweederde meerderheid bij elkaar. Na vijf lange stemrondes besloten de landen de zetel te delen: allebei zitten ze straks één jaar aan tafel.

Interview met Bert Koenders: ‘Ik verzet me tegen het defaitisme’

Nederland had voor het laatst in 1999 en 2000 een plek in de VN-Veiligheidsraad, het hoogste wereldwijde politieke orgaan. De vijftien leden bespreken de meest prangende problemen in de wereld. Vijf landen hebben permanent een zetel, de tien andere zetels worden geroteerd.

Belangrijk
De plek is zeer belangrijk voor Nederland, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen tegen de NOS. ‘Je kunt echt een grote rol spelen bij langslepende conflicten en crisissituaties in de wereld.’

Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) tegen NRC Handelsblad dat het juist ‘geen drama’ zou zijn, mocht Nederland niet worden verkozen. Toch was hij dinsdag wel aanwezig in New York, om de stemming bij te wonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.