nederland

Politie jaagt op honderden Oost-Europese roofkinderen

Door Emile Kossen - 22 juni 2016

Een grote groep Roma-kinderen reist door Europa, om in Europese steden mensen van hun bezittingen te beroven. De Oost-Europese kinderen zouden zijn geronseld door criminele organisaties, waar de Nederlandse politie nu zijn pijlen op richt.

De politie arresteerde vorige week met de hulp van de Spaanse diensten twee Oost-Europese volwassenen in Barcelona, die ervan worden verdacht zeker zes minderjarige kinderen te hebben uitgebuit. Dat meldt de NOS woensdag. Vier van de kinderen waren eerder gesignaleerd in het asielzoekerscentrum in Ter Apel en stonden onder toezicht van de Jeugdbescherming. Ze zijn teruggebracht naar Nederland.

De actie is slechts het begin: de Nederlandse politie schat in dat het Europese netwerk bestaat uit zeker driehonderd kinderen, waarvan er zo’n twintig actief zouden zijn in Nederland.

Lees ook: De geschiedenis herhaalt zich: Oost-Europese kinderen ontsporen

Hoge opbrengsten
De kinderen, afkomstig uit landen als Bosnië en Kroatië, worden door de bendes weggelokt uit arme huishoudens en worden getraind om te stelen. ‘Sommigen moeten minimaal 1.000 per dag verdienen,’ zegt politieonderzoeker Arthur de Rijk tegen de NRC. Met driehonderd dieven door heel Europa hengelen de criminele organisaties enorme sommen geld naar binnen.

Veel vaker

In Amsterdam werden de afgelopen jaren veel jonge kinderen uit Oost-Europa opgepakt voor diefstal. Tussen 2009 en 2014 werden 241 strafzaken gestart, waarin overigens niet werd vastgesteld dat de kinderen tot hun daden werden gedwongen.

De Nederlandse politie kwam de bende een jaar geleden op het spoor nadat dezelfde kinderen, in de leeftijd tussen acht en zestien jaar, meermaals werden opgepakt voor zakkenrollen op het station van Amsterdam. Ze gaven iedere keer een andere identiteit op, tot wel 35 verschillende namen per dader. Ook werden vraagtekens gezet bij de zogenaamde ouders die de kinderen kwamen ophalen, waarna de politie een onderzoek startte.

Slachtoffers
Toen bleek dat ze door oudere criminelen werden gedwongen om te stelen en te bedelen, op stations en evenementen door heel Nederland. De kinderen moeten dan ook niet worden gezien als dieven, maar als slachtoffers, benadrukt officier van justitie Warner ten Kate. ‘Ze worden uitgebuit, dus is er sprake van mensenhandel’.

Volgens Ten Kate worden sommige kinderen verslaafd gemaakt aan drugs. Ook zijn er vermoedens dat meisjes in de groepen regelmatig seksueel worden misbruikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.