#Brexit

Rutte ziet Brexit-voordelen, maar vraagt Britten bij EU te blijven

Door Emile Kossen - 14 juni 2016

Een Brexit zou, in tegenstelling tot het beeld dat economen schetsen, niet alleen maar negatieve gevolgen hebben voor Nederland. Dat zegt premier Mark Rutte (VVD), die wel benadrukt dat hij liever heeft dat de Britten bij de Europese Unie blijven.

Londen is een van de belangrijkste zakencentra ter wereld, bij een Brexit zou Nederland kunnen profiteren van een uittocht aan financiële instellingen. ‘Op korte termijn zou het Amsterdam natuurlijk helpen, maar op lange termijn zijn we allemaal beter af als Groot-Brittannië lid blijft,’ zegt Rutte in een interview met Bloomberg. ‘Uiteindelijk wil ik dat Groot-Brittannië bij de EU blijft en dat Londen floreert. Londen en Amsterdam kunnen naast elkaar bestaan.’

Ook veel kosten
Afgelopen week kwam het Centraal Planbureau (CPB) juist met een onderzoek waaruit bleek dat een Brexit de Nederlandse economie miljarden euro’s kan kosten. Onder meer door het opnieuw instellen van importtarieven zal de handel tussen Nederland en Groot-Brittannië flink afnemen, voorspellen de onderzoekers.

Wel geeft het CPB toe dat Nederland en andere EU-lidstaten meer buitenlandse investeringen zullen trekken in het geval van een Brexit. Groot-Brittannië zou dan namelijk minder aantrekkelijk worden voor investeerders als toegangspoort naar Europa.

Absoluut onlogisch

Het Britse verzet tegen de EU is hevig en herkenbaar

Lange tijd leidde het pro-EU kamp in de peilingen, maar de pro-Brexit campagne trekt steeds meer aanhangers. Rutte zegt het pessimisme over Europa te begrijpen, want in Nederland zijn volgens de premier ook veel mensen kritisch over het ‘bla bla bla in Brussel’. Toch noemt hij een mogelijk Brits vertrek uit de EU ‘absoluut onlogisch. Ik reken op de collectieve wijsheid van de Britten, en tot nu toe hebben ze me nog nooit teleurgesteld.’

Rutte is een van de belangrijkste bondgenoten van de Britse premier David Cameron, waarmee hij de laatste weken veel contact had. Cameron is een voorstander om bij de EU te blijven, nadat hij eerder met EU-leiders onderhandelde over een nieuwe invulling van het EU-lidmaatschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.