nederland

Elsevier maakt de balans op: we zijn de politieke stijgers en dalers?

Door Eric Vrijsen - 23 juni 2016

Wie staan er in politiek Den Haag goed voor en wie moeten op hun tellen passen, nu de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart naderen? Elsevier vroeg het 25 Haagse insiders – onder wie ministers en Kamerleden – en maakt de balans op.

Wie zijn de stijgers en wie zijn de dalers in 2016?

Premier Mark Rutte (VVD) komt opnieuw als stijger uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier. Vrijwel alle 25 – anonieme – insiders van diverse partijen vinden dat hij het moeilijk had in de debatten over de Teeven-deal, maar verder een goed jaar draaide. Veel mensen zijn in de minister-president een toffe gozer gaan zien. Over Rutte zijn de ondervraagden dus positief. Over zijn partijgenoot, minister van Veiligheid Ard van der Steur aanmerkelijk minder. ‘Het enige wat Van der Steur erdoor krijgt, is de wet van Murphy.’

cover
Klik op de afbeelding voor meer info

PvdA-leider Diederik Samsom behoort tot de stijgers, want ‘straks de antiheld’. Minister van Handel Lilianne Ploumen, eveneens PvdA, is ‘de stille kracht’ op haar departement en ligt goed in de Kamer. Maar bij de sociaaldemocraten zijn er ook dalers.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is dit jaar ‘niet van zijn fiets gevallen’, maar dat was het dan ook wel. Bij de oppositie stijgt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Hij kan van zijn partij de grootste linkse fractie maken. ‘Zijn poëzie is mooi, nu zijn proza nog.’ Emile Roemer (SP) valt tegen.  Hij ‘druipt altijd af’. Hij boekte een verloren jaar. ‘Zong als Johnny Jordaan, maar het had Guus Meeuwis moeten zijn.’

Lees het hele artikel: 
Elsevier maakt de balans op: wie zijn de stijgers en dalers van het Binnenhof?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.