nederland

‘Achter de geraniums’ bent u beschermd tegen muggen

Door Ariana Manduzai - 21 juli 2016

Muggen vinden een natte Nederlandse zomer heerlijk, het is voor hen het ideale klimaat om zich voort te planten. Minder heerlijk is het om ’s ochtends wakker te worden onder de muggenbulten. Wat valt er tegen deze zoemende beestjes met hun vervelende zuigsnuiten te doen?

Het is de vrouwtjesmug die ons het leven zuur maakt. Zij heeft namelijk de eiwitten uit  mensenbloed nodig om haar eitjes te kunnen produceren. De mannetjesmuggen nemen genoegen met nectar en vruchtensappen. Een paar tips om de dames op afstand te houden:

Weg met water

Muggenlarven ontwikkelen zich het beste in stilstaand water. Het is daarom raadzaam om zo weinig mogelijk water rondom het huis te laten staan in bijvoorbeeld emmers, gieters en vogelbadjes. Als u een vijver in de tuin heeft, zijn vissen een mooie oplossing: zij eten de muggen.

Gevoelige neus

Muggen houden niet van sterk geurende planten zoals lavendel, munt, de citroenmelisse en de geranium. Genoeg reden om ‘achter de geraniums’ te gaan zitten en de fleurige bloemen te gebruiken om muggen op afstand te houden. Geen bloemen in de buurt? Dan kunt u natuurlijk ook nog een klamboe boven uw bed hangen tegen de prikbeestjes.

Kieskeurige muggen?

Het lijkt wel of muggen voorkeur hebben voor het bloed van bepaalde mensen. Zo wordt de een schijnbaar nooit gestoken en lijkt de ander altijd het mikpunt van de bloeddorstige beestjes. Wetenschappers zijn nog niet helemaal uit over de oorzaak van deze voorkeur. Onderzoeken hebben wel aanwijzingen gegeven dat deze te maken heeft met lichaamsgeur: de mug kan aan de hand daarvan detecteren in wiens bloed de meeste stoffen zitten die bevorderlijk zijn voor de groei van de eitjes.

Muggen zijn in Nederland het hele jaar door, vooral veelvuldig op warme zomeravonden, aanwezig. Ze zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. De muggenactiviteit kan worden bijgehouden op Buienradar.nl, die heeft een speciale ‘muggenradar‘.

In landen met een tropisch klimaat zijn muggen minder onschuldig: zij kunnen daar ziektes zoals Malaria, Gele Koorts, Dengue en het Zika-virus overbrengen. Reizigers naar die landen kunnen zichzelf beter met iets agressiever antimuggenmiddel, zoals DEET, beschermen dan geurige bloemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.