nederland

De Korea-oorlog: de bloedigste Nederlandse vredesmissie

22 juli 2016

De Korea-oorlog (1950-1953) was de eerste vredesmissie waaraan Nederland deelnam en is nog altijd de bloedigste: van de eerste lichting Koreagangers sneuvelde bijna een op de drie of raakte gewond.

Ondanks het belang van de missie en de grote verliezen is ‘Korea’ in de vergetelheid geraakt. De bloedigste oorlog herontdekt de adembenemende geschiedenis van de Nederlanders in het Aziatische land.

‘De bloedigste oorlog’ is van historicus en journalist Robert Stiphout telt 245 pagina’s (inclusief register) en kost € 19,95. Bestel het boek hier >
bloedigsteoorlog

Rasverteller Robert Stiphout voert de lezer mee naar het begin van de jaren vijftig. Hij beschrijft het optimisme voor de vredesafdwingende missie, de ontgoocheling en de ontberingen van de soldaten en de desinteresse van de Nederlandse regering voor haar troepen. Stiphout maakte volop gebruik van archiefmateriaal van het ministerie van Defensie, van verslagen van ooggetuigen en artikelen van legercorrespondenten, maar vooral van de gesprekken die hij voerde met veteranen. Dat leverde een aangrijpend en onvergetelijk verhaal op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.