nederland

Gedenkstenen Jodenvervolging in Rotterdam gestolen

Door Bauke Schram - 24 juli 2016

In Rotterdam is een aantal ‘struikelstenen’, gedenktekens aan de Jodenvervolging in Nederland, verdwenen. De politie vraagt om meer informatie, het is onduidelijk wie de gedenkstenen heeft gestolen.

Verspreid over de stad liggen ruim 200 stenen met de deportatie- en geboortedatum en namen van slachtoffers gegrafeerd in een laagje messing. Zeker drie stenen zijn gestolen, maar het precieze aantal is niet bekend.

De struikelstenen, of Stolpersteine, zijn geplaatst voor het huis van Joodse Rotterdammers die werden gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn ongeveer tien bij tien centimeter en worden sinds 2010 neergelegd in delen van Rotterdam door Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar.

Motief van dieven onduidelijk

Naast Joodse gedenkstenen zijn er ook stolpersteine voor homo’s, Roma, Sinti en andere groepen die werden gedeporteerd of onderdrukt door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn verdwenen van de Graaf Florisstraat en de Mathenesserlaan.

Het motief van de dieven is onduidelijk. De politie gaf niet aan of het om een antisemitische actie gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.