nederland

School sluiten voor Suikerfeest is ‘doodgewoon’

Door Bauke Schram - 03 juli 2016

Het is heel normaal voor bepaalde scholen om de deuren te sluiten voor het Suikerfeest. Een aantal onderwijsorganisaties met veel islamitische leerlingen is  op woensdag 6 juli dicht.

Dat meldt het ANP. Islamitische leerlingen op andere scholen kunnen gemakkelijk vrij vragen. Op verschillende scholen in Amsterdam en Rotterdam zijn er teveel leerlingen die verlof zouden nemen om het Suikerfeest te vieren, dus zijn ze niet open. In sommige gevallen wordt een studiedag ingelast.

Instemmen

Het Suikerfeest valt dit jaar waarschijnlijk op 6 juli. Het brengt een einde aan de ramadan. Volgens de Nederlandse Leerplichtwet mogen ouders van kinderen die het feest vieren gewoon vrij vragen. In februari stelde de Partij van de Vrijheid Kamervragen over verlof rondom het Suikerfeest. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD), stelde toen dat de meerderheid van de ouderraad moet instemmen met het sluiten van de school tijdens het Suikerfeest.

Leraren hebben tijdens de ramadan vaak al te maken met leerlingen die zich niet kunnen concentreren en zich zwak voelen tijdens de les. Dit kan zelfs de cijfers van leerlingen beïnvloeden. De lagere cijfers van leerlingen die meedoen aan de vastenmaand was voor DENK-politicus Tunahan Kuzu reden om te pleiten voor een verplaatsing van de eindexamens op de middelbare school. Dekker moest daar echter niets van weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.