#Turkije

Spanningen tussen Nederlandse Turken nemen toe met ‘kliklijn’

Door Emile Kossen - 19 juli 2016

Nederlandse aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verspreiden een telefoonnummer waar melding kan worden gemaakt van Erdogan-critici. Turkse organisaties manen vooral tot kalmte.

Turkse media die Erdogan steunen, berichtten maandag dat er een speciaal meldpunt is opgericht. Bij het ‘Meldpunt van het Presidentiële Directoraat’ kunnen voorstanders van Gülen en zijn Hizmet-beweging worden gemeld. Turkse media op de hand van Erdogan noemen de beweging steevast de ‘Fethullah Terreur Organisatie’ of FETÖ.

Ook Turkse inmenging bij de BelgenDe Turkse ambassade in Brussel heeft de Vlaamse regering opgeroepen onderzoek te doen naar geldstromen bij de Gülenbeweging in België. Dan zal blijken dat de organisaties ‘schermen zijn, waarachter de terreurorganisatie schuilgaat’, aldus een Turkse woordvoerder  in het Gazet van Antwerpen.

Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep, al ontkent de geestelijke die aantijgingen. Gülen zegt dat het mogelijk is dat Erdogan de coup zelf in scène heeft gezet, om zo zijn macht te kunnen vergroten.

De kliklijn wordt ook verspreid door Nederlandse aanhangers van Erdogan, meldt de Nederlands-Turkse krant Zaman Vandaag. In de oproep worden ‘voorstanders’ en ‘financierders’ van de Gülen-beweging in verband gebracht met terrorisme. Als je iemand kent of verdenkt, moet je dit direct doorgeven aan de Turkse autoriteiten, staat in het bericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bedreigingen richting journalisten en ondernemers
Na de mislukte staatsgreep in Turkije zijn ook de spanningen in Nederland flink opgelopen. Zo gooiden Erdogan-supporters al de ramen in van een Gülen-stichting in Rotterdam, werden journalisten bedreigd en circuleerde een lijst met Turkse bedrijven die moeten worden geboycot omdat ze pro-Gülen zouden zijn.

Ondernemers balen ervan te worden gebrandmerkt als ‘landverraders’. Zo wordt een foto van de bestuurder van gezondheidsorganisatie Sanitas online verspreid met dreigende teksten eronder en melden ook andere ondernemers dat ze worden geïntimideerd door Erdogan-aanhangers.

Oproepen tot kalmte
Twee Turkse organisaties, de Turkse Federatie Nederland en de Islamitische Stichting Nederland (ISN), hebben hun aanhang in een e-mail opgeroepen vooral rustig te blijven. ‘We hebben een paar gekke dagen achter de rug,’ schrijft Deniz Özkanli van ISN volgens het AD. ‘Begrijpelijk, maar het is nooit de bedoeling om het recht in eigen handen te nemen.’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders riep Turkse Nederlanders maandagavond op om de dialoog met elkaar aan te gaan. ‘Turken moeten nu hun hoofd koel houden en hun handen thuis houden,’ aldus Koenders. Verscheidene politici hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de strijd tussen Turkse Nederlanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.