nederland

Symbolische uitspraak: uitgereisde jihadisten krijgen zes jaar cel

Door Emile Kossen - 22 juli 2016

In de Context-rechtszaak zijn vier radicale moslims veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De jihadisten zitten in het buitenland, maar de rechter wil een signaal afgeven aan andere radicale moslims in Nederland.

De rechtbank in Den Haag acht het bewezen dat de vier mannen, tussen de 20 en 30 jaar, deel uitmaken van terreurgroep Islamitische Staat. Ze hebben terroristische misdrijven voorbereid, deelgenomen aan trainingskampen voor jihadisten en anderen aangemoedigd misdrijven te plegen.

Zo werkte een van de verdachten mee aan de film ‘Oh oh Aleppo’ waarin de jihad, de religieuze oorlog, werd verheerlijkt. Alle vier kregen vier een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd van de rechter, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Uitspraak is bedoeld om anderen te ontmoedigen
De uitspraak is symbolisch, want de vier mannen zitten al jaren in Syrië of Irak. Van een van de mannen is onduidelijk of hij überhaupt nog leeft. Er was geen enkele advocaat aanwezig bij de uitspraak.

Het OM zei vrijdag te hopen dat de vervolging wel een signaal betekent voor radicale moslims in Nederland. Andere jongeren zouden het nu uit hun hoofd moeten laten om naar Syrië te gaan. Ongeveer 230 Nederlanders zijn als jihadisten vertrokken naar Syrië en Irak, zo’n 150 zitten er nog steeds, volgens cijfers van de AIVD.

Veroordeelden stonden op nationale terroristenlijst
Twee van de verdachten staan ook op de nationale terroristenlijst. Hatim Mohamed Rodgers uit Den Haag heeft volgens Justitie vooral hand- en spandiensten verricht bij het uitreizen van andere Nederlanders.

Anis Zerguit, geboren in Roermond, zou in Syrië meevechten in gewapende strijd. Eerder dit jaar kwamen berichten naar buiten dat hij zichzelf zou hebben opgeblazen, maar dat bleek later niet waar te zijn toen Zerguit zijn familie in Nederland belde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.