#Turkije

Turkije hoeft bij heksenjacht niet op hulp Nederland te rekenen

Door Emile Kossen - 26 juli 2016

Het kabinet wil niet inhoudelijk reageren op de oproep van de Turkse ambassadeur in Nederland om te helpen bij het aanpakken van aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Toch lijkt het erop dat Turkije geen hulp hoeft te verwachten.

Volgens Turkije zitten aanhangers van Gülen achter de mislukte staatsgreep van afgelopen week. De ambassadeur in Nederland,  Sadik Arslan, zei maandag dat de Turkse regering Nederland zal verzoeken om stichtingen en organisaties gelieerd aan Gülen, aan te pakken. ‘Ons kabinet is met F-16’s gebombardeerd. Nederland en Europa moeten Turkije juist omhelzen en niet sympathiseren met de mensen die achter de staatsgreep zitten.’

Nog geen verzoek, maar weinig kans op hulp
Woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat de Nederlandse regering nog geen officieel verzoek heeft ontvangen en pas wil reageren als dat wel het geval is. Minister Bert Koenders (PvdA) weigert in te gaan op de uitspraken van Arslan, maar heeft onlangs zijn standpunt al duidelijk gemaakt.

Afgelopen week noemde hij bedreigingen jegens Gülen-aanhangers onacceptabel en riep hij Turkse Nederlanders op om aangifte te doen. In een brief aan de Tweede Kamer van afgelopen zaterdag schrijft Koenders dat hij de Turkse ambassadeur heeft ‘gewezen op onze zorgen over de effecten van de coup en de nasleep ervan in Turkije zelf, en in Nederland’. Het kabinet zal alleen maatregelen nemen als dat gebeurt naar aanleiding van strafbare feiten, ‘niet op grond van een (veronderstelde) politieke overtuiging’.

Kamerleden willen ‘heksenjacht’ niet naar Nederland halen
Kamerleden reageren stelliger op de uitspraken van Arslan. Han ten Broeke (VVD) zegt dat ‘de kans op uitlevering van wie dan ook aan Turkije 0,0 is. Dat hebben ze aan zichzelf te wijten.’ Ook PvdA, D66, PVV en CDA zeggen dat iedere vorm van hulp aan het regime van Recep Tayyip Erdogan bij zijn zuivering, onbespreekbaar is. ‘Het regime van Erdogan moet onmiddellijk stoppen met de heksenjacht die nu gaande is en die vooral ook niet exporteren naar Nederland,’ aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Erdogan liet de afgelopen dagen meer dan 60.000 militairen, politieagenten, rechters, leraren en geestelijken oppakken of ontslaan. Volgens de Turkse president is de zuivering nodig om de Turkse democratie te beschermen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.