#Turkije

Turkije wil Nederlandse hulp bij aanpakken ‘Gülen-terroristen’

Door Emile Kossen - 25 juli 2016

Ankara gaat Nederland om hulp vragen bij de strijd tegen de aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de Turkse ambassadeur in Nederland moet het kabinet meewerken aan het oppakken van de daders achter de mislukte coup.

De Turkse ambassadeur Sadik Arslan vergelijkt de Gülen-beweging met terreurgroep Islamitische Staat (IS), in een interview met NOS. ‘Aanhangers daarvan worden ook opgepakt.’ Arslan zegt dat Ankara verwacht dat Nederland hulp aanbiedt in de strijd tegen Gülen en zijn ‘terreurorganisatie’. ‘Ons kabinet is met F-16’s gebombardeerd. Nederland en Europa moeten Turkije juist omhelzen en niet sympathiseren met de mensen die achter de staatsgreep zitten.’

Zo zijn er in Nederland scholen verbonden aan de Turkse geestelijke, die ook subsidie zouden krijgen. Volgens Arslan hebben die instituties ‘duistere plannen’.

Erdogans strijd tegen Gülen wordt harder
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vol dat de mislukte coup werd gepleegd door aanhangers van Gülen, en roept Amerika op om de geestelijke uit te leveren. De Turken hebben echter geen bewijs geleverd waarmee de schuld van Gülen wordt aangetoond.

Gülen zegt dat Erdogan de staatsgreep zelf in scène heeft gezet om zijn eigen macht uit te breiden. De Turkse president liet duizenden militairen, journalisten, rechters en academici oppakken en ontslaan in de dagen na de coup. Maandag maakte Turkish Airlines, deels eigendom van de Turkse staat, bekend meer dan 200 medewerkers te ontslaan, omdat ze banden zouden hebben met Gülen.

Nederlandse Erdogan-aanhangers nemen het op tegen iedereen die tegen ‘hun president’ is

De strijd zet zich ook voort in Nederland
Ook in Nederland wordt navolging gegeven aan Erdogans oorlogstaal jegens Gülen-aanhangers. Nederlandse Turken op de hand van de Turkse president hebben in verscheidene Nederlandse steden Gülen-aanhangers bedreigd, geïntimideerd en fysiek aangevallen.

De lijst met incidenten wordt enkel langer, met nieuwe meldingen van brandstichting in Apeldoorn en Deventer. Doelwitten waren gebouwen van stichtingen die een connectie hebben met Gülen. In Deventer is besloten om camera’s op te hangen, om nieuwe incidenten te voorkomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.