#Turkije

Zorgen om Turkse wetenschappers en studenten na coup

Door Bauke Schram - 21 juli 2016

In Turkije zijn bijna 70.000 mensen op non-actief gezet, ontslagen of zelfs opgepakt na de militaire staatsgreep. Ook in Nederland maakt men zich zorgen om Turkse wetenschappers en studenten.

Een aantal Turkse mensen verbonden aan Nederlandse universiteiten zou namelijk e-mails en telefoontjes hebben ontvangen waarin zij door Turkse autoriteiten worden opgeroepen terug te keren naar Turkije. De Turkse Hoge Raad voor het Onderwijs heeft academici verboden Turkije uit te reizen. In het land is een groot aantal beroepsgroepen slachtoffer van Erdogans arrestatiedrang na de staatsgreep. Ook het lager onderwijs kreeg het te verduren

Studenten en medewerkers op eerste plaats

Universiteiten maken zich dan ook grote zorgen om Turkse werknemers en studenten. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) meldt op donderdag dat het de situatie goed in de gaten houdt. De organisatie staat ook in contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de instelling voor de internationalisering van hoger onderwijs Nuffic, in Den Haag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De eerste zorg van de Nederlandse universiteiten gaat uit naar studenten en medewerkers die gevolgen ondervinden van de politieke situatie in Turkije. Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop,’ aldus de VSNU. ‘Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen.’

Reactie na coup invloed op internationale wetenschap

2016-07-18 21:45:34 epa05431065 Protesters hold Turkish flags during a demonstration at Taksim Square, in Istanbul, Turkey, 18 July 2016. Gulen has been accused by Turkish President Recept Tayyip Erdogan of allegedly orchestrating the 15 July failed coup attempt. Turkish Prime Minister, Binali Yildirim, announced on 18 July that of the 7,500 detainees involved in the coup attempt, there were 6,000 soldiers, 100 police officers, 755 judges and prosecutors and 650 civilians. Among the detained army officials included 103 generals, almost one third of the 356 generals in the Turkish Army. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on July 15 as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. EPA/SEDAT SUNATurken zijn de afgelopen dagen en nachten massaal de straat opgegaan om een nieuwe staatsgreep tegen te gaan. De president Recep Tayyip Erdogan zet ondertussen een nieuwe arrestatiegolf in.

Volgens Trouw gaat het vooral om Turken die tijdelijk in Nederland of andere westerse landen zitten om onderzoek te doen of een studie te volgen. Volgens de Universiteit Utrecht is het een ‘behoorlijke bedreiging van de vrije wetenschap.’

Een relatief hoog aantal Turkse onderzoekers werkt aan instellingen in Europa, omdat Turkije toegang heeft tot het subsidieprogramma van de Europese Unie dat onderzoeksbeurzen financiert. Naast het beschermen van Turkse wetenschappers in Nederland wil de VSNU en de Europese Associatie van Universiteiten de acties van de Turkse autoriteiten gericht op onderzoeksinstellingen in Turkije tegengaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.