nederland

Aboutaleb in de aanval tegen politieke inmenging Turkije

Door Tom Reijner - 26 augustus 2016

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil de Turkse consul uitleggen hoe Nederland met de grondwet omgaat, en hoe Nederland ‘zijn vrijheid uitoefent’. De aanleiding is een brief van consul Sadin Ayyildiz aan meerdere burgemeesters in de regio Rotterdam.

Het is niet bekend wat er precies in de brief staat. Maar vermoedelijk heeft de consul het over het verbieden van demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering: een duidelijk geval van politieke inmenging dus.

Het zoveelste bewijs van de lange arm van Ankara. ‘In die brief staan onderdelen waarvan ik mij afvraag of die wel op de weg van de consul liggen, om mij daarin te bereiken.’ Hij krijgt steun van CDA en SP in de Tweede Kamer, die vinden dat Turkije zich niet moet bemoeien met de Nederlandse samenleving.

Betoging liep uit de hand

Aboutaleb wil dus een gesprek onder vier ogen met de consul over de bief en de spanningen in de Turkse gemeenschap. Onlangs liep een betoging tussen voor -en tegenstanders van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan uit de hand. toen de betogers slaags raakten met elkaar. Öcalan zit in Turkije een levenslange celstraf uit. ‘De oplossing ligt echter niet in het verbieden van demonstraties,’ aldus Aboutaleb die zich beroept op de vrijheid van meningsuiting.

Hij wil dan ook aan de consul uitleggen hoe Nederland met de grondwet omgaat. ‘Turkije heeft vanzelfsprekend het recht om te bepalen hoe om te gaan met zijn bewoners. Maar mogen wij alstublieft zelf ook bepalen hoe wij hier met allerlei vrijheden omgaan. Ik accepteer geen inmenging in de manier waarop we onze vrijheden uitoefenen.’ Het gesprek zou vrijdag plaatshebben, maar de consul heeft nog om onduidelijke redenen afgezegd. Aboutaleb ‘staat open’ voor een nieuwe afspraak, zegt zijn woordvoerder.

Deze opruiende minister sprak dinsdag in Den Haag:  ‘Reactie van het Turkse regime op de mislukte staatsgreep is puur een poging om de democratie te beschermen.’ Lees meer >
2016-08-23 15:43:55 DEN HAAG - Turkse minister Nihat Zeybekci van Economische Zaken tijdens een persconferentie op de Turkse ambassade. ANP EVERT-JAN DANIELS

Mislukte staatsgreep

De spanningen hebben allemaal te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli, en de nasleep daarvan. Verschillende Rotterdamse Turken worden bedreigd omdat zij tegenstanders zouden zijn van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het gaat hierbij om mensen die aanhanger zijn van de islamitische prediker Fethullah Gülen – Erdogans aartsvijand – of ervan worden verdacht zijn beweging een warm hart toe te dragen.

De Rotterdamse politie heeft een speciaal team opgericht vanwege al die bedreigingen, boycots en incidenten in de stad. ‘De bedoeling is dat het team kennis en inlichtingen verzamelt. Het gaat vooral om voldoende recherche-capaciteit, om de organisaties die de afgelopen tijd lastig zijn gevallen, waar ruiten zijn ingegooid en mensen bedreigd, om dat op een serieuze manier te onderzoeken,’ aldus Aboutaleb

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.