nederland

Voor het breken van deze beloftes biedt Rutte zijn excuses aan

27 augustus 2016

Premier Mark Rutte biedt zijn excuses aan voor gebroken verkiezingsbeloftes. In een interview met De Telegraaf zegt de politicus ‘sorry’ tegen VVD-stemmers en de rest van Nederland. Maar welke verkiezingsbeloftes heeft hij eigenlijk gebroken?

2016-08-19 15:06:39 DEN HAAG - Premier Mark Rutte staat de pers te woord tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. ANP JERRY LAMPENWordt Rutte weer verkozen ? ‘Ongelooflijke drive om door te gaan’

‘Geen geld naar de Grieken,’ hield Rutte vol in 2012. De eurocrisis was in volle gang en het onderhandelen met Griekenland zou nog jaren doorgaan. Nu biedt Rutte zijn excuses aan voor het feit dat Nederland, samen met andere eurozone-landen, toch moest meebetalen aan het reddingspakket voor de Grieken.

Drie verkiezingsbeloftes

In november 2012 erkende Rutte al dat hij ‘een deel’ van deze verkiezingsbelofte had gebroken.Als ik heel eerlijk ben heeft mijn belofte geen stand gehouden. Het uitstel zou geen cent kosten,’ zei hij toen na het vragenuurtje. Maar de excuses bleven uit.

De premier heeft vooral spijt van het feit dat hij zich niet kon houden aan de beloofde ‘duizend euro’. Hij beloofde belastingverlaging voor werkende Nederlanders ter waarde van duizend euro. ‘Ik stond voor een keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico’s hebben gelopen,’ tracht de bewindsman zich te verantwoorden.

2016-03-01 14:43:03 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte (L) en PvdA fractievoorzitter Diederik Samsom tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. ANP MARTIJN BEEKMANSamsom en Rutte gaan door: zo ziet Den Haag eruit in 2017

Ook baalt Rutte dat hij toch heeft ‘gemorreld’ aan de hypotheekrenteaftrek. ‘Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor. Dit is niet goed gegaan.’ In het interview geeft de premier toe dat hij fout zat. De excuses van Rutte komen op een tactisch tijdstip: hij stelt zich opnieuw kandidaat als leider van de VVD en hoopt waarschijnlijk een nieuwe termijn te behalen als premier.

Coalitiepartners?

Of dat samen met de PvdA zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. ‘De PvdA en VVD hebben tijdens de coalitie goed samengewerkt,’ aldus Rutte. ‘Maar inhoudelijk staan we natuurlijk ver van elkaar af. Zij zijn niet de logische coalitiepartner.’ Mocht Rutte niet in de nieuwe coalitie komen, wil hij doorgaan als Kamerlid.

Niet iedereen lijkt overigens zo vergevingsgezind als Rutte waarschijnlijk hoopt: ‘Een grove, grove schande!’ zegt PVV-leider Geert Wilders op Twitter. ‘Niks excuses, stem Rutte weg!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.