nederland

SP zet Lilian Marijnissen (31) op hoge plek kieslijst

Door Tom Reijner - 29 augustus 2016

Lilian Marijnissen, dochter van voormalig SP-leider Jan Marijnissen, is de nummer drie op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de SP. Zij is daarmee de hoogst geplaatste nieuwkomer bij de socialisten.

Lilian Marijnissen (31) maakte onlangs haar vertrek bekend bij vakbond FNV, waar ze onder meer acties in de zorg organiseerde. Ze is sinds 2003 raadslid voor de SP in Oss, en geldt binnen de partij als een groot politiek talent.

‘Het begon te kriebelen. Bij de FNV heb ik gezien wat strijd kan opleveren, maar uiteindelijk is het Den Haag dat aan de touwtjes trekt,’ zegt ze volgens RTL Nieuws. Het is goed mogelijk dat ze de voor de SP belangrijke post Zorg krijgt.

Ook partijvoorzitter op lijst

In de top tien van de lijst staan behalve bekende namen als Michiel van Nispen, Ronald van Raak en Sadet Karabulut ook behoorlijk wat nieuwelingen. Behalve Marijnissen zijn dat het Amsterdamse raadslid Peter Kwint, SP-fractievoorzitter in de gemeente Den Haag Bart van Kent en vakbondsman Cem Lacin. Op nummer een staat de huidige fractievoorzitter Emile Roemer, en op twee Renske Leijten.

De lijst moet in januari nog wel worden goedgekeurd door het SP-congres. Een andere opvallende naam op de lijst is die van SP-partijvoorzitter Ron Meyer. De oud-vakbondsbestuurder (34) staat op nummer 22. Meyer volgde vorig jaar Jan Marijnissen op als partijvoorzitter. De partij wil onder Meyer toewerken naar meer leden en meer activisme.

Dit weekeinde nog maakte SP-Kamerlid Tjitske Siderius bekend dat zij zich niet herkiesbaar zal stellen. In de krant De Stentor zei ze dat de landelijke politiek haar tegenvalt. ‘Het is een slangenkuil. Het gaat soms meer over macht en posities dan over inhoudelijke thema’s.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.