nederland

Terrorismecoördinator wil jihadbruid Laura als rolmodel

03 augustus 2016

Toen de 20-jarige aan IS ontsnapte Laura Hansen aankwam in Nederland, werd ze per direct opgepakt op Schiphol. Als uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat zij onschuldig is, zou zij als rolmodel kunnen dienen voor jongeren die gevoelig zijn voor radicalisering.

Laura-Hansen2-1200x628-1 Aan IS ontsnapte Laura Hansen in Nederland: meteen aangehouden

Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid op woensdag in De Telegraaf. Schoof legt uit dat hij op zoek is naar ‘spijtoptanten’, om jongeren in risicogroepen op de hoogte te brengen van de realiteit in het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat (IS).

Deserteur effectiever dan een folder

‘Naar iemand die zelf het verhaal doet, wordt toch  anders gekeken dan wanneer de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst met een brochure komt,’ aldus de coördinator. Laura zou kunnen helpen door ‘niet alleen gruwelijkheden bloot te leggen, maar ook om de mythe van het zelfverklaarde kalifaat en alles waarvoor IS zegt te staan, te ondermijnen.’

Veel deserteurs van terreurgroepen zijn echter niet geschikt als rolmodel: ‘Niet allemaal hebben ze afstand genomen van het gedachtegoed en anderen durven zich niet uit te spreken vanwege angst voor represailles.’ Uit onder meer onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat voor radicalisering gevoelige jongeren gebaat zijn bij een mentor.

Maandenlang in gebieden bezet door IS

Maandag is een strafrechtelijk onderzoek ingegaan tegen de 20-jarige Haagse moslima. Bij terugkomst worden IS-deserteurs standaard aangehouden en onderzocht. De 20-jarige Nederlandse bekeerde zich op haar zeventiende en ging met haar man Ibrahim Ismail, een Palestijn, in oktober 2015 naar Syrië.

De Nederlandse vluchtte uit een gebied dat werd bezet door IS, samen met haar kinderen. Ismail liet zij achter in Syrië. De vrouw beweert dat haar man haar onder valse voorwendselen overhaalde om uit Nederland te vertrekken: het paar zou vluchtelingen helpen in Turkije, maar sloot zich in plaats daarvan aan bij IS in Syrië. In juli dit jaar vluchtte Hansen naar eigen zeggen uit het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.