nederland

Tweede goud is binnen: roeisters racen naar winst

Door Tom Reijner - 12 augustus 2016

Maaike Head en Ilse Paulis hebben gezorgd voor de tweede gouden olympische medaille voor Nederland. De lichte dubbeltwee roeide in de finale in Rio de Janeiro overtuigend naar de zege.

Canada eindigde als tweede, China greep het brons. Het Oranje-tweetal zegevierde na een goed opgebouwde race in een tijd van 7.04,73.

Tweede roeisucces

Het is het tweede roeisucces voor de Nederlandse team op het Lagoa Rodrigo de Freitas. Donderdag behaalden de vrouwen dubbelvier de zilveren plak. Het roeitoernooi is nu al succesvoller dan de editie tijdens de Olympische Spelen in Londen, vier jaar geleden.

Toen was er ‘slechts’ een medaille: brons voor de vrouwen acht.  De Holland Vier komt later op vrijdag in de A-finale uit. Een medaille zou voor het Nederlandse kwartet een aangename verrassing zijn. De twee Nederlandse achten gaan zaterdag in Rio nog de strijd om eremetaal aan.

Lees ook onze speciale editie over de Olympische Spelen. Hierin belicht de redactie van Elsevier de olympische historie van Nederland. Bestel de Speciale Editie hier >
rio

Nog niet zo lang samen

Head (32) en Paulis (23) varen pas sinds maart 2015 samen. Bij de WK vorig jaar september in Frankrijk kwam het nieuwe duo nog niet verder dan een optreden in de C-finale. Eind maart leek een gezamenlijke missie naar Rio 2016 voor Paulis en Head voorbij. De laatste kwam hard ten val met haar fiets en brak daarbij twee ribben.

Head, oud-schaatsster op de langebaan, liep daardoor een grote achterstand op in haar trainingsschema. Net op tijd bleek ze hersteld om met Paulis alsnog de olympische kwalificatiecampagne succesvol te kunnen afronden.

Olympische Spelen terug in de tijd >
         2000                     1984                      2008                   1984                     1980                   2012
     coca cola spelen      de zomer van 1928   olympische spelen 1984        olympische spelen goud
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.