nederland

Yuri van Gelder eist finaleplek en vliegticket in kort geding

Door Tom Reijner - 12 augustus 2016

De ‘Lord of the drinks’ werd hij al spottend genoemd, na zijn vermeende beschonken thuiskomst in het olympisch dorp in Rio de Janeiro. Maar turner Yuri van Gelder geeft zich niet gewonnen, en spant vrijdag een kort geding aan om alsnog deel te nemen aan de finale op de ringen.

Van Gelder is zelf bij het kort geding tegen sportkoepel NOC*NSF aanwezig, net als veel journalisten. Hij eist alsnog deelname aan de ringenfinale van aankomende maandag en de kosten van een vliegticket naar Rio de Janeiro. In de dagvaarding was ook sprake van een dwangsom van 150.000 euro.

Maar of de gang naar de rechter wel zoveel zin heeft? Zijn kansen lijken klein.

De Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen kent een lange geschiedenis, die in 1900 begon met 28 atleten die werden afgevaardigd naar Parijs. Dat aantal is inmiddels vertienvoudigd, zo blijkt uit de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Bestel deze Speciale Editie Olympische Spelen hier >rio

Afmelding door Nederlandse turnbond

Daar komt nog eens bij dat de internationale turnfederatie FIG de ringenspecialist officieel heeft teruggetrokken voor de wedstrijd, nadat de Nederlandse bond hem afmeldde. ‘Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren,’ zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

FIG heeft inmiddels al een vervanger voor Van Gelder aangewezen, de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues. Van Gelder heeft als uitweg ook nog een stap naar het internationaal sporttribunaal CAS. Die moet tijdens de Olympische Spelen binnen 24 uur een spoedprocedure opstarten.

De druiven zijn zuur. Twaalf jaar moest Van Gelder (33) wachten op deelname aan de Olympische Spelen. Bij deze editie in Brazilië was het dan eindelijk zo ver. Na jaren van sportieve tegenslag, een cocaïneverslaving en een verblijf in een afkickkliniek, lukte het hem om de individuele finale bij het turnen te bereiken. Zou het hem dan toch lukken om die zo vurig gewenste medaille in de wacht te slepen? Een stunt leek in de maak. Maar een nachtje stappen gooide eerder deze week roet in het eten.

Meer over uitspattingen van Van Gelder

Hij ging na zijn geslaagde kwalificatieronde het Olympisch dorp uit, en vervolgens tot diep in de nacht alcohol hebben gedronken. Rond 6 uur in de ochtend keerde hij terug, volgens de NOS op een luidruchtige manier. De broodnodige nachtrust van atleten wellicht verstoord, en dus reden voor chef de mission Maurits Hendriks om de voormalige wereldkampioen naar Nederland te sturen.

De coach van Van Gelder, Bram van Bokhoven, gaf vrijdag in De Telegraaf aan dat hij had aangedrongen op het wegsturen. Volgens Van Bokhoven was het zelfs twee keer voorgekomen dat Van Gelder ongeoorloofd het olympisch dorp had verlaten. Een keer om te stappen, en een keer om zijn Braziliaanse vriendin van het vliegveld te halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.