nederland Premium Corner

Deze politicus stopt met doordrammen

Door Jelte Wiersma - 06 september 2016

Het is een prachtige nazomeravond als ­europarlementariër Wim van de Camp (CDA) op het terras van restaurant La Guinguette een ontboezeming doet. ‘Ik ben geen actieve federalist meer.’ Als scholier raakte Van de Camp enthousiast over het idee van een Verenigde Staten van Europa. Bijna vijftig jaar later concludeert de 63-jarige Van de Camp na zeven jaar werken in Brussel dat de verschillen tussen de lidstaten te groot zijn. ‘Politiek-cultureel tussen Oost en West en economisch tussen Noord en Zuid. Dat inzicht verdreef bij mij het beeld van een federatie. Het is erg groot geworden. Als de Balkanlanden erbij komen, zijn we met 33. Dat hadden de grondleggers Jean Monnet en Robert Schuman ook nooit voorzien.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.