nederland

‘Stop met stammenstrijd’: En weer domineert Turkije debat

Door Emile Kossen - 21 september 2016

Over de inhoud van de Miljoenennota werd spaarzaam gedebatteerd tijdens de eerste uren van de Algemene Beschouwingen. Over spanningen onder Turkse Nederlanders des te meer.

Geert Wilders haalde hard uit naar DENK-leider Tunahan Kuzu, die herhaaldelijk zei dat ook de relschoppende Turkse jongeren ook deel van Nederland uitmaken. Kuzu moet volgens de PVV-leider zijn ‘paspoort inleveren’. ‘Nederland is niet uw land. U verdedigt Erdogan. Het zou u sieren als u uw Nederlandse paspoort zou inleveren en in het parlement bij Erdogan zou gaan’ sneerde hij.

De opmerking kwam hem op veel kritiek te staan, met name van GroenLinks-leider Jesse Klaver. ‘Ik doe het niet graag, want ik vind dat hij er rare ideeën op nahoudt, maar ik ga meneer Kuzu verdedigen,’ zei Klaver. ‘De heer Kuzu is Nederlander. We zullen hem bestrijden op alle rare ideeën die hij heeft, maar hij is Nederlander’. ‘Gelukkig bepaalt de heer Wilders niet wie Nederlander is, maar de grondwet’, reageerde Kuzu koeltjes.

Kritiek over Turkse Nederlanders

De fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV spraken zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen allen kritisch uit over Turkse Nederlanders, al was het in verschillende gradaties.

‘Ooit bezong Nederland de multiculturele samenleving,’ stelde CDA-leider Sybrand Buma. ‘Integratie nooit gaat lukken als mensen hier wonen, maar met hun hoofd en hun hart in Turkije zijn. President Erdogan heeft onder Turkse Nederlanders meer te zeggen dan wij.’

Over de Turks-Nederlandse treitervloggers in Zaandam zei Buma dat er ‘geen recht is op treiteren’ in Nederland. ‘Vrijheid van meningsuiting heeft een grens. Een middelvinger naar een agent hoort bestraft te worden.’

‘Stop met stammenstrijd, ga anders naar Turkije’
Halbe Zijlstra (VVD) ging een stapje verder. Aan de ene kant zei hij dat er ‘alleen maar Nederlanders zijn, ongeacht of je Fatima, Sarah, Jan of Mohammed heet.’ Maar ook sprak hij van ‘idioot gedrag’ van Turkse Nederlanders na de coup.

‘Ik snap niet dat je als Nederlander een Turkse stammenstrijd hier gaat voortzetten. Houd op met je vast te klampen aan het verleden, richt je op de toekomst.’ Hij zei deze mensen te willen behouden voor Nederland, zolang ze ‘onze vrijheden omarmen’.

Wilders vindt demonstranten geen Nederlanders, maar Turken
PVV-voorman Geert Wilders interrumpeerde: ‘Op de Erasmusbrug (waar mensen demonstreerden na de mislukte coup in Turkije, red.) stonden geen Nederlanders. Het waren Turken. Dicht die grenzen. Geen Turk er meer in.’

Zijlstra sprak hem tegen, en zei dat ‘iedereen met een Nederlands paspoort een Nederlander is’. Maar, vervolgde Zijlstra, als ze de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als hun leider zien, ‘ga dan terug naar Turkije’.

Door die uitspraken kreeg de VVD’er het aan de stok met Kuzu. ‘U kunt mij betichten van in een slachtofferrol kruipen. Maar zit u niet in een ontkennersrol?,’ vroeg de voormalig PvdA’er zich af. ‘Deze mensen wonen al drie generaties in Nederland en willen hier een toekomst maken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.