nederland

Geen vertrekpremie meer voor Albanese immigranten

Door Bauke Schram - 21 september 2016

Albanezen en Serviërs krijgen geen vertrekpremie meer als zij worden teruggestuurd na asiel te hebben aangevraagd in Nederland. Albanië is een veilig land, daarom moet het aanvragen van asiel worden ontmoedigd.

Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) tegen de Volkskrant. Migranten uit de westelijke Balkan vragen in Nederland vaak asiel aan, ondanks het feit dat ze weten weinig kans te maken op een verblijfsvergunning. Zeker omdat de asielprocedure maanden kan duren, is de verleiding groot om naar Nederland te gaan.

Asiel ontmoedigen? Albanezen maken een statement

Volgens Dijkhoff maken de migranten dan toch maandenlang dankbaar gebruik van de faciliteiten van asielzoekerscentra (azc’s). ‘Een azc is sober, voor Nederlandse begrippen, maar als je uit een land komt waar je niet zoveel perspectief hebt, is het kennelijk toch aantrekkelijk,’ aldus de staatssecretaris (Vreemdelingenzaken). ‘Onderdak en eten wordt natuurlijk verzorgd.’

Bij vertrek uit Nederland kregen deze migranten voorheen 200 euro per volwassene en 40 euro per minderjarige mee. Daar komt nu een einde aan. ‘We moeten duidelijk maken dat het geen zin heeft hier asiel aan te vragen’ als een migrant uit een veilig land komt, vindt Dijkhoff. Eerder werd de vertrekpremie afgeschaft voor onder meer Oekraïense, Mongoolse en Kosovaarse migranten.

Het is niet voor het eerst dat de autoriteiten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het aantal Albanese immigranten afneemt. In januari maakte de  Dienst Terugkeer en Vertrek afspraken met de regering van Albanië, onder meer over gratis ‘overheidsvluchten’, maar de migranten lijken zich weinig aan te trekken van de initiatieven. Ze zeggen zelf een ‘statement’ te willen maken met hun asielaanvraag: ‘Het is bij ons geen oorlog zoals in Syrië, maar we hebben het wel heel slecht.’

Vertrekpremie is onrechtvaardig

Maandelijks komen honderden Balkanmigranten aan in Nederland. Ook blijkt dat steeds meer Marokkanen de oversteek naar Nederland maken, ondanks het feit dat ze weten dat hun land als veilig wordt beschouwd. Daarom is kans op asiel nihil. Migranten gaan de illegaliteit in of hopen te kunnen trouwen met iemand die wel verblijfsstatus heeft.

Met nieuwe maatregelen hoopt Dijkhoff een einde te maken aan de stroom economische migranten die samen met asielzoekers naar Nederland komt. In het verleden was het vooral makkelijk om vertrek te stimuleren met een klein geldbedrag, maar de staatssecretaris wil nu strenger zijn voor migranten die onterecht asiel aanvragen. ‘Voor Nederland kan het goedkoper zijn iemand wat geld mee te geven, dan verzeild te raken in een ingewikkeld traject met eindeloze procedures. Maar ik heb nooit gevonden dat iemand er recht op heeft.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.