nederland

‘Haatmisdrijf’: Turkije boos over berichtgeving journalist Zaandam

Door Elif Isitman - 16 september 2016

De Turkse regering veroordeelt naar eigen zeggen de aanhouding van de Turks-Nederlandse journalist Fatih Ozyar in de Zaanse wijk Poelenburg. Ozyar werd maandagavond aangehouden tijdens de arrestatie van een aantal jongeren, onder wie treitervlogger Ismail Ilgun.

De Turkse regering laat bij monde van het directoraat-generaal Pers en Communicatie (BYEGM) weten het optreden van de politie te veroordelen. ‘Met bezorgdheid volgen we de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland, met het oog op persvrijheid en vrijheid van meningsuiting,’ aldus de verklaring.

Ozyar kon zich niet legitimeren als journalist

Ozyar, die als correspondent onder meer werkzaam is voor de pro-Erdogan krant Sabah en het Turkse persbureau Dogan, deed maandag al zijn verhaal. Naar eigen zeggen begon hij de arrestatie te filmen en zei hij tegen de politie dat hij journalist was.

Volgens de politie kon de man zich niet als journalist legitimeren. Hij was bij navraag niet in het bezit van een politieperskaart of een perskaart van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).  Bovendien verzette hij zich volgens de politie tegen de aanhouding.

Ozyar zelf schrijft op Facebook dat niet de jongeren het probleem zijn, maar ‘zij die de oorzaken van de problemen niet willen zien’.

Turkije hekelt ook de media

De Turkse regering veroordeelt naast de arrestatie zelf, ook ‘media die berichten over de incidenten brengen met een vijandige houding tegen onze president en ons land. Dat beschouwen we als een haatmisdrijf,’ besluit de BYEGM-verklaring.

De Turkse media spraken eerder al schande van de aanhouding van Ozyar. Onder meer de Turkse vereniging van Journalisten UMED beticht de Nederlandse staat van censuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.