nederland

‘Kansloze’ Antillianen terugsturen mag niet van Kamer

Door Emile Kossen - 28 september 2016

Het stond in het regeerakkoord, maar toch stemde PvdA woensdag opnieuw tegen het plan om Antillianen die zonder werk, inkomsten of opleiding naar Nederland komen, terug te sturen. Het zou een vorm van discriminatie zijn.

Antillianen, inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en mogen daarom in Nederland komen wonen. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman eindigen vooral jonge Antillianen disproportioneel vaak in de criminaliteit of de bijstand. Zijn partij wil dat Antillianen zonder kansen op een baan terug kunnen worden geweerd.

Ook in Nederland zorgen Antilliaanse bendeleden voor wildwesttaferelen, schrijft misdaadverslaggever Gerlof Leistra

Laat ze niet ‘kansloos’ zijn in Nederland, zo riep Bosman op. De VVD wil dat Nederland voorwaarden gaat stellen aan Antillianen die naar Nederland willen verhuizen. Ze moeten werk hebben, voldoende inkomen, in Nederland tot een opleiding zijn toegelaten of hier familie hebben. Dat doen de Caribische landen nu ook al met Nederlanders die daar willen wonen.

PvdA wil ‘discriminerend’ voorstel niet steunen
Ondanks dat het plan ook staat beschreven in het regeerakkoord, gaf coalitiepartner PvdA woensdag in een Kamerdebat aan tegen te gaan stemmen. Kamerlid Roelof van Laar noemde het voorstel ‘onrechtmatig en discriminerend’, ondanks de vele veranderingen die Bosman doorvoerde na advies van onder meer de Raad van State. Ook andere partijen zeiden bang te zijn dat een rechter de wet direct zal afschieten.

Alleen de PVV wil het plan van de liberalen steunen, de rest van de Kamer is tegen. ‘De VVD heeft zich laten piepelen,’ reageerde Sietse Fritsma (PVV) na het debat.

Het weren van Antillianen wordt al twintig jaar lang besproken in de Kamer, maar blijkt elke keer niet uitvoerbaar. Vanaf 2008 ligt er ook nog een ander wetsvoorstel op de plank, van toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA). Klaas Dijkhoff (staatssecretaris van Asiel, VVD) zegt er weinig vertrouwen in te hebben dat Hirsch Ballins voorstel wel genoeg steun zal krijgen. ‘Op de Antillen gingen de handen er toen ook al niet voor op elkaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.