nederland

Koenders ontbiedt Russische ambassadeur om MH17: zo reageert Moskou

Door Elif Isitman - 30 september 2016

De Russische ambassadeur in Den Haag Alexander Sjoelgin is vrijdag door minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Aanleiding is de Russische kritiek op het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en het Joint Investigation Team (JIT) naar het neerhalen van vlucht MH17.

Eerder deze week werd bekend dat de BUK-raket, die verantwoordelijk is voor de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines, uit Rusland kwam en na lancering weer is teruggekeerd naar Russisch grondgebied.

‘Ongefundeerde kritiek van Rusland is onacceptabel’

De raket werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne dat op dat moment werd gecontroleerd door pro-Russische rebellen. Russische ministeries waren er woensdag als de kippen bij om de onderzoeksresultaten in twijfel te trekken.

De ambassadeur is verteld dat dergelijke ‘ongefundeerde kritiek’ onacceptabel is, zegt Koenders in een verklaring. ‘In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren’. Volgens Koenders trokken Russische instanties de ‘professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid’ van het OM in twijfel.

Daarnaast riep Koenders Rusland opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en aan de eventuele berechting van de daders.

‘Vooringenomen en politiek gemotiveerd,’ was het Russische oordeel over de eerste JIT-conclusies. Het Russische ministerie van Defensie zei ook te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Er zijn nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd, aldus het ministerie. De Russen hekelen het feit dat hun eigen data niet is meegenomen, terwijl er wel gebruik is gemaakt van Oekraïense informatie.

Koenders was voorheen terughoudend

Het feit dat Koenders de ambassadeur ontboden heeft is opvallend. Nederland is tot dusver heel terughoudend geweest met het uiten van beschuldigingen aan het adres van Rusland.

In de Tweede Kamer is de roep toegenomen om de druk op Moskou op te voeren na de presentatie. De PvdA wil volledige medewerking aan het onderzoek van alle betrokkenen, dus ook van Rusland. Oppositiepartijen GroenLinks en PVV vinden dat de Russen zich moeten verantwoorden. De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat over het onderwerp.

Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, liet via staatspersbureau TASS weten blij te zijn met de woorden van Koenders. ‘Het is goed nieuws’ dat de ambassadeur is ‘uitgenodigd voor een gesprek’ met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt hij. ‘Dialoog is altijd goed,’ aldus Peskov. Volgens hem zal de ambassadeur in gesprek met het kantoor van Koenders de zaak nog eens vanuit Russisch perspectief belichten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.