nederland

OM over MH17: BUK-raket werd uit rebellengebied afgevuurd

28 september 2016

De BUK-raket waarmee vlucht MH17 is neergeschoten, werd afgevuurd uit een gebied in Oost-Oekraïne dat onder controle stond van de pro-Russische rebellen. De raket werd binnen gebracht vanuit Rusland en daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Dat is met zekerheid vastgesteld uit onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM). Bij het forensisch onderzoek zijn onderdelen van de BUK-raket gevonden: het gaat om een raket uit de 9M38-serie.

De raket werd volgens de informatie van het OM afgevuurd uit een gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen. Daarna is het raketsysteem weer teruggegaan naar Russisch grondgebied. Uit getuigenverklaringen en satellietgegevens blijkt dat de trailer vanuit Rusland in een konvooi naar de afvuurlocatie werd vervoerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Exacte positie

De precieze positie van de raket is een akkerbouwveld bij Pervomajsk, zes kilometer ten zuiden van het stadje Snizhne. Op die locatie gaven de pro-Russische separatisten die dag de leiding. Er zouden 100 betrokkenen in beeld zijn.

Nabestaanden zeggen te begrijpen dat er nog geen uitsluitsel is over de precieze daders. ‘Men heeft nog niet aangegeven wie waarvoor verantwoordelijk is en ik snap ook wel dat ook dan weer bewezen moet worden wie welke rol had. Het kan nog wel even duren. Ik weet niet  of iemand voor de rechter komt, of iemand wordt uitgeleverd, ik weet het niet. Zolang de wereld maar weet wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van een commercieel vliegtuig met onschuldige burgers. Met mijn broer aan boord met zijn vrouw en zoon,’ zegt nabestaande Piet Ploeg tegen RTL Nieuws.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rusland blijft ontkennen dat pro-Russische rebellen iets te maken hebben met het neerschieten van vlucht MH17. Maandag gaven zij een persconferentie waar ze ‘bewijs’ presenteerden dat de raket niet vanuit separatistengebied werd afgevuurd. De raket zou volgens de Russen vanaf Oekraïens grondgebied zijn afgeschoten. Het JIT ontkent de beweringen van Rusland.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de tussentijdse uitkomst van het onderzoek naar de MH17-ramp. Er was woensdag brede steun voor het verzoek van VVD-Kamerlid Han ten Broeke en coalitiepartner PvdA om te praten over de gevolgen van de onderzoeksresultaten.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.