nederland

Ondanks extra mankracht faalt UWV in wegwerken fraude

17 september 2016

Het UWV beloofde vorig jaar om de enorme stapel van uitkeringsfraudezaken voor 1 juli terug te brengen van 73.000 tot 20.000. Dat is de instantie niet gelukt.

Dat meldt dagblad Trouw zaterdag op basis van een managementrapportage van de afdeling handhaving van het UWV. Een groot aantal meldingen werd bovendien niet onderzocht: ‘Het terzijde leggen van fraudemeldingen lijkt inmiddels een standaardwerkwijze,’ schrijft de krant.

Hapering in het systeem zorgde voor nieuwe meldingen

Volgens de uitkeringsinstantie komt dat door een hapering in het systeem, ‘een hiccup’ volgens een woordvoerder. Hierdoor doken er deze zomer opeens 21.000 meldingen op van mogelijke uitkeringsfraude, waardoor de werkachterstand ‘in één klap werd verdubbeld’.

Doordat de medewerkers bij het UWV druk bezig waren met het wegwerken van bestaande werkvoorraden, is het ontbreken van deze signalen niemand opgevallen.

Vorig jaar werd bekend dat het UWV met een achterstand van 73.000 fraudemeldingen kampte. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken greep in: er moesten 50 extra mensen aan het werk bij het UWV, en daarmee moest de achterstand binnen een half jaar teruggebracht worden naar 20.000.

Het aantal opgepakte meldingen daalde echter maar langzaam, en wederom besloot het UWV om duizenden meldingen terzijde te leggen. Vorig jaar zei de instantie dat het een eenmalige actie betrof om 1500 fraudemeldingen als ‘niet onderzoekswaardig’ te bestempelen, omdat de werkvoorraad te groot was. Daarnaast was het volgens de instantie niet zo erg, omdat bijvoorbeeld anonieme meldingen vaak toch niet tot een boete leiden. Dit jaar werden er meer dan 30.000 signalen als niet onderzoekswaardig afgedaan.

Alleen onderzoeken of melding ‘genoeg informatie’ bevat

Het personeel van het UWV kreeg in juni de opdracht om alleen na te gaan of openstaande meldingen wel of niet genoeg informatie bevatten om verder te onderzoeken. Ondank het afdoen van de meldingen, is het de organisatie bovendien alsnog niet gelukt om het aantal terug te brengen tot de gewenste 20.000 documenten. Dat feit is netjes aan de minister en vervolgens aan de Tweede Kamer gemeld, aldus het UWV.

Asscher geeft het UWV nog een half jaar om de fraudemeldingen terug te brengen tot 20.000. Het resterende aantal is nu nog 44.000 meldingen. De 60 extra aangenomen uitzendkrachten mogen voorlopig nog even blijven om de overgebleven achterstand weg te werken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.