nederland

Politie: ‘geheime aangifte’ voor bedreigde Turkse Nederlanders

Door Elif Isitman - 02 september 2016

Turkse Nederlanders die aangifte willen doen van onder mee bedreiging worden door de Nationale Politie gewezen op de mogelijkheid om ‘afgeschermde aangifte’ te doen. Daarmee is hun informatie slechts deels zichtbaar in de politieregisters.

Vooral aanhangers van de islamitische predikers Fethullah Gulen zouden zich angstig uitlaten over aangiftes wegens bedreiging, en hebben gebruik gemaakt van deze methode, meldt AD vrijdag. Zij vrezen dat er binnen het korps agenten rondlopen die informatie doorspelen aan partijen die zijn gelieerd aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Afgeschermde aangifte normaal in zedenzaken

Normaal gesproken zijn aangiftes voor iedereen binnen de politie zichtbaar in het systeem. Maar een afgeschermde aangifte kan alleen geraadpleegd worden door de agent die aangifte heeft opgenomen, en het rechercheteam dat het moet onderzoeken. Ook hebben ze de mogelijkheid om een ander adres op te geven zodat de aangifte niet te herleiden is naar het eigen woonadres. Het type aangiftemethode wordt doorgaans gebruikt bij gevoelige kwesties, zoals zedenzaken.

De politie bevestigt een gerucht dat deze week de ronde deed. Er loopt een intern onderzoek naar een agent die informatie van een vrouwelijke Gulen-aanhanger zou hebben doorgespeeld aan derden.

Tientallen aangiftes sinds mislukte coup

De vrouw deed aangifte toen ze werd bedreigd met verkrachting, nadat ze zich negatief uitliet over het regime van Erdogan. Een tijd later zou een agent uit een ander regiokorps hebben gebeld naar haar ex-man, om hem op de hoogte te stellen van deze aangifte. Volgens de vrouw in kwestie is de bewuste agent pro-Erdogan. De krant Zaman Vandaag, die zelf door Turkije ervan wordt beticht banden met de Gulen-beweging te hebben, berichtte er deze week over.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije heeft de politie naar eigen zeggen vele tientallen aangiftes van bedreiging te verwerken gekregen. Het aantal meldingen (waarbij er geen daadwerkelijke aangifte wordt gedaan, red.) ligt nog hoger. Vooral Rotterdam scoort daarbij hoog: sinds de couppoging midden juli zijn er ruim 80 aangiftes van bedreiging en intimidatie binnengekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.