nederland

PvdA-raadslid hekelt ‘politieke kruistocht’ van christelijke partijen

Door Elif Isitman - 28 september 2016

Een raadslid van de Partij van de Arbeid (PvdA) uit Roermond is boos vanwege een motie om de Turkse overheidsfinanciering aan moskeeën in Nederland te stoppen. Selami Coskun, raadslid in Roermond en leraar maatschappijleer in opleiding, hekelt in zijn eigen woorden ‘de politieke kruistochtgangers van de christelijke partijen’.

Het gaat om een motie van CDA, CU en SGP waarmee maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat moskeeën in Nederland worden gefinancierd door de Turkse overheid, een middel om de lange arm van Ankara een halt toe te roepen.

Het raadslid Coskun uit Roermond hekelt de motie. ‘Noch ik, nog vele met mij zullen de politieke strijd niet opgeven. Ik ben moslim en Nederlander en de islam zal eeuwig in Nederland blijven,’ twitterde Coskun onder meer.

De motie werd dinsdagmiddag aangenomen door de Tweede Kamer: 75 leden stemden voor, en iets minder Kamerleden stemden tegen.

Ook EU-geldkraan dicht

Via Diyanet – het het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken, wordt ‘ongewenste invloed’ uitgeoefend op de Nederlandse samenleving, vinden de drie christelijke partijen. Diyanet benoemt en betaalt namelijk de imams in de moskeeën. ‘Gebedshuizen zouden van en voor lokale geloofsgemeenschappen moeten zijn,’ vinden de partijen. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken komt binnenkort met een aantal concrete plannen.

Daarnaast stemde de Tweede Kamer er ook voor om de EU-steun aan Turkije te stoppen. Die motie kwam van ChristenUnie en SP. Premier Mark Rutte (VVD) wordt nu naar Brussel gestuurd met de opdracht om de EU-steun aan Turkije op te schorten. Een lastige taak, want dat kan Nederland niet zomaar alleen bepalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.