nederland

‘Sharia? Over my dead body.’ Waar refereert Schippers aan?

Door Bauke Schram - 06 september 2016

‘De sharia in Nederland? Over my dead body.’ Dat zijn de woorden van minister Edith Schippers tijdens de achtste Elsevier/HJ Schoolezing. Ook als tweederde van de bevolking de scharia in Nederland wil, zal zij dat niet toestaan.

Tijdens een gepassioneerd pleidooi voor een coalitie voor de vrijheid, en het aanpakken van de politieke islam, betoogt Schippers (VVD) tegen de sharia of anderszins islamitische wetten, zelfs als dat de wil van de meerderheid zou zijn. De opmerking van de minister komt bijna precies tien jaar na de controversiële uitlatingen van voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA).

In 2006 zei Donner in een interview met het tijdschrift Vrij Nederland: ‘Als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan?’ Volgens Donner is dat ‘de essentie van onze democratie’. Geen sprake van, vindt Schippers.

Politieke islam wil democratie de nek omdraaien

‘Democratie is de minst slechte vorm van besturing,’ zegt zij in de lezing. ‘Democratie geeft ons allen een stem, maar democratie gaat niet over de macht van het getal.’ Met de uitspraken geeft zij aan niet genoegen te nemen met democratie als een dictatuur van de meerderheid. Daarnaast moet de representatieve democratie zoals wij die kennen, juist worden beschermd: ‘De politieke islam, zoals het salafisme, heeft uiteraard maar één doel en dat is hier in Nederland de democratie de nek om te draaien en de islamitische heilstaat te stichten.’

Dit zei Schippers: ‘Ooit zei de toenmalige minister van Justitie, Piet Hein Donner, dat als tweederde de sharia wil in Nederland, de sharia er zal komen. Ik zou willen zeggen: dus niet zonder dat wij onze vrijheid verdedigen, dus nooit zonder strijd, dus over my dead body.’

Na zijn controversiële uitspraken in 2006 werd Donner overigens ter verantwoording geroepen in de Tweede Kamer. De toenmalige bewindsman legde uit dat hij feitelijk constateerde dat democratie ‘nu eenmaal zo werkt’. Hij erkende tijdens het debat in de Kamer wel dat de sharia natuurlijk een einde zou maken aan de Nederlandse democratie: ‘Ik kan me wel voor mijn hoofd slaan dat ik dat tijdens het interview niet heb toegevoegd,’ aldus Donner. ‘Voortaan zal ik niemand meer een kans bieden met mijn woorden aan de haal te gaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.