nederland

Twee dagen na vrijlating wordt Rapper Boef weer opgepakt

Door Elif Isitman - 17 september 2016

Rapper Boef is in de nacht van vrijdag op zaterdag alweer opgepakt, dit keer in Tilburg. De omstreden rapper was net twee dagen eerder vrijgelaten na een eerdere aanhouding in Rotterdam.

Op nieuwe foto’s en filmpjes is te zien hoe Boef (23) wordt meegenomen door de politie, kort voor een optreden in de Tilburgse club Epic. Boef lijkt zich op het beeldmateriaal niet tegen de arrestatie te verzetten.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda laat weten dat Boef zich niet aan de opgelegde gedragsregels heeft gehouden: ‘Aan de verdachte zijn gedragsaanwijzingen opgelegd. Die zijn hem goed en helder uitgelegd in het bijzijn van zijn advocaat. We hebben moeten constateren dat hij zich niet aan die aanwijzingen heeft gehouden,’ aldus het OM. Die gedragsaanwijzingen zijn onder meer gericht op het voorkomen van nieuwe treitervlogs van de rapper.

Boef wordt verdacht van opruiing en belediging van agenten. Daar komt nu dus bij dat hij de afspraken met justitie niet is nagekomen.

Volgens het OM is het nog niet bekend of het komt tot een voorgeleiding of dat de zaak op een andere manier wordt afgedaan. Zaterdagmiddag werd hij weer vrijgelaten.

Rapper is nog verdachte van opruiing

Deze week veroorzaakte de rapper de nodige commotie. Vorig weekend werd hij in Rotterdam opgepakt nadat hij in een filmpje op internet had opgeroepen om naar Tilburg te komen om daar te gaan vechten tegen de rapper Para Soma en zijn entourage. Vervolgens werd hij opgepakt en donderdag weer vrijgelaten, al wordt hij nog altijd verdacht van opruiing.

De rapper maakt daarnaast ook vlogs – die honderdduizenden views vergaren. Direct na zijn vrijlating publiceerde hij weer zo’n video, waarin hij de politie opnieuw schoffeert. Ook bedreigt hij daarin de dochter van een agent. ‘Fuck jullie, ik heb alleen maar meer haat gekregen,’ was onder meer zijn boodschap aan de politie.

Vanwege de ophef rond Boef hebben meerdere concertzalen, onder meer in Dordrecht, Eindhoven en Tilburg, besloten optredens van de rapper te annuleren. De bedreigingen richting de politie, en de veiligheid van jonge concertgangers zijn onder meer de reden dat Boef niet welkom is bij de poppodia.

Naast het feit dat hij van opruiing en belediging wordt verdacht, onderzoekt de gemeente Tilburg of Boef jarenlang onterecht een Wajong-uitkering heeft getrokken. De rapper verdient namelijk geld met zijn vlogjes en rijdt ook nog eens in een dure auto.

Gedragsaanwijzingen

Het OM heeft de rapper vrijdag in Tilburg gehoord over de belediging van agenten die hij deze week via zijn vlogs uitte. Na het verhoor is hem een dagvaarding voor een zitting van de politierechter meegegeven. Ook kreeg hij enkele gedragsaanwijzingen. Volgens het OM hebben die te maken met zijn omgang met de politie en de manier waarop hij zijn boodschappen via sociale media verspreidt.

Boef zelf was donderdagavond te gast bij RTL Late Night. Andere aanwezigen waren bepaald niet onder de indruk van zijn uitlatingen. Onder meer nieuwslezer Rick Nieman, misdaadverslaggever John van den Heuvel, en minister Jeanine Hennis van Defensie haalden hard uit naar de rapper, die zich nauwelijks wist te verdedigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.