nederland

Twee weken noodverordening Maassluis: wat betekent dit?

Door Bauke Schram - 28 september 2016

Na de onrust die werd veroorzaakt door Marokkaanse hangjongeren in de Burgemeesterswijk in Maassluis, is een noodverordening ingegaan. De raadsleden hopen zo de rust te laten terugkeren na incidenten tussen bewoners en de reljongeren.

De gemeenteraad van Maassluis besloot unaniem het noodbevel te vervangen door een noodverordening. Deze duurt tot en met 11 oktober, waardoor de politie de komende twee weken makkelijker kan ingrijpen.

‘Geen klieren, maar criminelen’

Volgens burgemeester Edo Haan (PvdA) werkte het noodbevel al. ‘Dit is niet klieren, dit zijn criminele activiteiten,’ zei hij tijdens een interview. ‘Mensen kunnen worden weggestuurd uit de hofjes die werden geteisterd, zonder dat ze iets specifiek fout hebben gedaan, en dat blijkt al te werken.’

2016-09-25 13:24:02 MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan praat met een bewoner in het Burgemeestersplantsoen. De gemeente Maassluis heeft maatregelen genomen om nieuwe onrust in het Burgemeestersplantsoen en Vrijheidspark te voorkomen. De burgemeester heeft een zogeheten noodbevel afgekondigd. ANP KOEN VAN WEELBewoners Maassluis in actie tegen reljeugd: dit is er aan de hand

Door de noodverordening geldt een samenscholingsverbod: mensen mogen zich niet ophouden in groepen groter dan vier personen. Daarnaast worden gezichtsbedekkende kleding verbannen: identificatie door de politie mag niet worden bemoeilijkt. Mensen die geen ‘redelijk doel’ hebben in bepaalde straten, mogen niet rondhangen in de wijk, en voorwerpen die als wapens kunnen worden gebruikt, zijn verboden.

Door de ‘ernstige verstoring van de openbare orde’ rond het Burgemeestersplantsoen werd ingegrepen. Nadat Omroep West berichtte dat het gaat om Marokkaanse hangjongeren, is een auto vernield van het bedrijf, en ontving de omroep een aantal dreigbrieven: ‘Ik hoop dat jullie hoofdkantoor het volgende doelwit wordt.’

Intimidatie, bedreiging en vernieling

Reljongeren intimideerden en bedreigden bewoners en vernielden de afgelopen weken een aantal eigendommen: zo werden ramen ingegooid en auto’s beschadigd. ‘Buren die op hun balkon zaten, werden uitgejoeld, straatstenen gingen uit de stoep, ze gooiden de ramen van een basisschool in en een verkeersbord werd uit de grond gerukt en op de weg gegooid,’ aldus een bewoner. Aan vrouwen in de buurt werd zelfs gevraagd ‘hoeveel ze kosten’.

De bewoners namen later zelf het heft in handen. De politie zou namelijk niet ingrijpen. Het lokale moskeebestuur richtte een buurtwacht op en via Whatsapp communiceerden betrokkenen over mogelijke overlast door de jongeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.