nederland

Tweede Kamer kan ‘pleur op’ van Rutte maar niet loslaten

Door Elif Isitman - 22 september 2016

Het ‘pleur op’ van Mark Rutte blijkt een bodemloze put voor Kamerleden die het op premier Mark Rutte gemunt hebben. Donderdag kreeg hij van verschillende kanten opnieuw de wind van voren over de opmerking, die hij maakte over Turkse Nederlanders die meer binding hebben met Turkije dan met Nederland.

Rutte haalde eerder tijdens zijns optreden bij het tv-programma Zomergasten uit naar Turks-Nederlandse jongeren die na de mislukte staatsgreep in Turkije de straat opgingen en een NOS-verslaggever en cameraman lastigvielen. De jongeren schreeuwden onder meer ‘rot op’ tegen de cameraman en journalist. Na het bekijken van het fragment zei Rutte: ‘Ga zelf terug naar Turkije’, en ‘Pleurt op, zou ik in plat Haags zeggen,’ zei hij in het programma. Hij weigert donderdagmiddag om zijn woorden terug te nemen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Alleen steun van Wilders

Rutte kreeg nauwelijks steun in de Kamer, met de uitzondering van PVV-leider Geert Wilders. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat hij het goed vond dat Rutte klare taal gebruikte om zijn punt duidelijk te maken, maar zei dat hij liever had gehad dat het niet in deze ‘straattaal’ was gebeurd.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom hamert erop dat andere woorden ook mogelijk waren geweest. Daarnaast vraagt hij zich af of ‘u dit ook tegen Nederlanders zou hebben gezegd’. Volgens hem is er een verschil wanneer Rutte over autochtone hooligans zeg ‘ik schaam mij voor hen’ of ‘pleur op’ tegen Turkse Nederlanders. Samsom wil dat de premier de woorden niet meer gebruikt.

Ook CDA-voorman Sybrand Buma is voorspelbaar kritisch over de uitspraak. Met die uitspraak stelt hij niet de norm, maar verlaagt hij hem juist, vindt hij. ‘Als pleur op de norm voor Nederland is, dan is dat echt heel erg,’ aldus de CDA-leider.

D66-fractieleider Alexander Pechtold schaart zich achter Samsom. Volgens hem zit in de woorden van Rutte een toon van ‘ga maar naar je eigen land’. ‘Geef je jezelf ook eens normen,’ is zijn kritiek op Rutte.

Rutte blijft voor opmerking staan

Rutte bleef zich verweren tegen de kritiek van de fractieleiders. Volgens hem is de kritiek kenmerken voor de manier waarop de discussie over normen in Nederland altijd wordt gevoerd. ‘Het gaat over toonhoogte,’ zegt Rutte, terwijl politici volgens hem de norm juist duidelijk zouden moeten maken.

Dinsdag liet Rutte zich na de presentatie van de Miljoennota ook weer in stevige bewoordingen uit, en dit keer niet over Turkse Nederlanders. Er moet volgens hem dan ook nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen collectief staat voor de Nederlandse normen en waarden, en hier geen concessies aan doen. Volgens Rutte moeten niet alleen nieuwkomers in Nederland hieraan bijdragen, maar ook de ‘doorgeslagen idioten’ die gemeenteraadsvergaderingen verstoorden om tegen asielzoekers te demonstreren.

Over zijn eerdere ‘pleur op’-uitspraak zei hij toen dat Nederland te lang vaag is geweest over normen en waarden. Hij sprak van dertig jaar mislukt integratiebeleid dat niet in een paar jaar valt te repareren. ‘Het begint met de norm neer te leggen,’ zei hij en volgens hem moet zijn ‘pleur op’-uitspraak ook in die context worden begrepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.