nederland

Sluit Zijlstra samenwerking met Wilders uit?

Door Tom Reijner - 21 september 2016

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdag in volle gang. Nederland is een land waar de hele wereld met bewondering naar kijkt, ziet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Immers, we hebben het weer geflikt. Maar PVV-leider Geert Wilders ziet dat heel anders.

‘Ik herinner me hele andere dingen: een streng immigratiebeleid, duizend euro voor iedere Nederlander, meer gezag voor de politie, handen af van de hypotheekrenteaftrek. Daar is helemaal niets van waar geworden,’ zegt hij in een een-op-eendebat met Zijlstra.

PVV’ers zijn een ‘stelletje weglopers’

Sluit de VVD nu samenwerking uit met de PVV, of niet? Volgens Zijlstra zijn de PVV’ers een ‘stelletje weglopers’ waarmee de VVD niet gaat samenwerken. Maar samenwerking wil Zijlstra ook weer niet principieel uitsluiten – ‘al zie ik het niet gebeuren.’  Inhoudelijk staat Wilders erg ver van de VVD af: ‘Het is soms zelfs linkser dan de SP.’

Ook gezien de verhoudingen in de Eerste Kamer is het onwaarschijnlijk dat de VVD gaat samenwerken met de PVV, zegt Zijlstra. Want om een meerderheidscoalitie te formeren, zijn ook andere partijen nodig. CDA en D66 bijvoorbeeld – maar zij willen ook niet met Wilders’ partij in zee. Alexander Pechtold (D66) probeert het meermaals: ‘Sluit u hen uit of niet?’ Zijlstra – op dreef in het debat – geeft geen krimp.

De inburgeringsplicht

Wilders komt tijdens het debat terug op de excuses van premier Mark Rutte (VVD) over de duizend de euro die elke Nederlander zou krijgen. Hij wil weten of Zijlstra ook excuses gaat maken. We hebben ook niet alle beloftes waar kunnen maken, erkent de fractievoorzitter van de liberalen, ‘maar we hebben dan ook geen 76 zetels (een meerderheid in de Tweede Kamer)’.

Even later was er een debatje tussen Zijlstra en Sybrand Buma (CDA). Het gaat over integratie. Buma wil weten waarom de inburgeringsplicht niet wordt gehandhaafd. ‘Krijgen mensen alsnog verblijfsvergunningen? wil hij weten. Zijlstra: ‘Die wet is er en wordt gehandhaafd, maar we hebben een rechtsstaat en hebben verdragen getekend waardoor we mensen soms niet terug kúnnen sturen.’ Buma vindt Zijlstra te slap. Hij vindt dat clubs die de democratie willen ondermijnen en geweld verheerlijken, moeten worden verboden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.