nederland

Zo wil Pekela omgeving controversieel azc rustig houden

Door Elif Isitman - 15 september 2016

Het gemeentebestuur van Oude Pekela (Groningen) heeft donderdag extra maatregelen aangekondigd om verdere incidenten rondom het asielzoekerscentrum daar te voorkomen. De maatregelen volgen op een eerder afgekondigd noodbevel, naar aanleiding van een reeks incidenten met asielzoekers daar en een Facebookbericht dat opriep tot een demonstratie.

De maatregelen zijn onder meer extra surveillance, een alcoholverbod in de openbare ruimte en het scherper toezien op huisregels in het opvangcentrum.

Het asielzoekerscentrum ontvangt daarnaast voorlopig geen nieuwe bewoners meer. De politie meldt dat er vooralsnog geen sprake is geweest van ‘grote vergrijpen’, zoals aanranding.

Geen bewijs voor aanranding

Eerder meldden bewoners van Pekela op sociale media dat er een meisje was aangerand, maar dat heeft politieonderzoek niet kunnen bevestigen. Het meisje heeft geen melding gemaakt of aangifte gedaan. ‘Wat we dan zien is dat dit verhaal als waarheid met aannames op sociale media verschijnt. Daardoor neemt de onrust alleen maar toe,’ zegt politiechef Bart Kruizinga van het basisteam Ommeland-Midden.

Het aantal incidenten is volgens een gezamenlijke verklaring van de politie, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente is beperkt gebleven tot twee ernstige: een winkeldiefstal met een lastige aanhouding van een asielzoekers en een dronken bewoner van het centrum die overlast veroorzaakte en bij zijn aanhouding een politieagent verwondde.

‘Burgers moeten hoofd koel houden’

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela zei na afloop van de persconferentie de gevoelens van bewoners te begrijpen, maar roept ze tevens op het hoofd koel te houden. Eerder kondigde hij een noodbevel af voor de omgeving rond het centrum, nadat er een oproep op Facebook was geplaatst voor een spontane demonstratie op een parkeerterrein.

De oproep was gericht ‘aan ieder die het ook zat is dat asielzoekers hun gang maar kunnen gaan’. De demonstratie trok uiteindelijk zo’n honderd mensen, maar dat waren volgens de politie vooral nieuwsgierigen. Verder verliep die bijeenkomst rustig.

De organisatie Kameraadschap Noord-Nederland heeft voor aanstaande zaterdag een demonstratie tegen het asielzoekerscentrum aangekondigd, en hoopt op de komst van zo’n 700 mensen. De gemeente Pekela is vooralsnog niet van plan het protest te verbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.