nederland

Ronald McDonald opgeofferd: hype killerclowns steeds absurder

Door Tom Reijner - 12 oktober 2016

Ronald McDonald – de kenmerkende roodgele clown – verdwijnt voorlopig bij de filialen van fastfoodketen McDonald’s. En de politie is de ‘killerclowns’ helemaal zat. De hype is voorlopig nog niet voorbij, lijkt het.

Houd er toch eens mee op. Dat is de boodschap van de politie over de zogenoemde horror-en killerclowns, die mensen angst proberen aan te jagen door hen bijvoorbeeld met een mes te bedreigen.

Ronald McDonald moet eraan geloven

De aandacht voor dit uiterst vreemde fenomeen zorgt voor kopieergedrag. ‘Puberaal en vooral heel sneu,’ noemt de politie de hype, die is komen overwaaien uit onder meer de Verenigde Staten en Australië.

Nu is zelf mascotte Ronald McDonald opgeofferd, niet alleen in Amerika, maar inmiddels ook in Nederland. ‘Wij hangen zijn pakje voorlopig in de kast,’ zegt een woordvoerder van McDonald’s woensdag. Het is volgens de fastfoodketen ook niet gepast om de clown te laten optreden. Echt eng ziet hij overigens niet uit.

ANP-27566932
bron: ANP

Aangifte tegen ‘grappenmaker’

Gisterenavond zou in het Twentse Borne een busje hebben rondgereden met daarin mensen die waren verkleed als clown om op die manier mensen op de kast te jagen. Dat meldden buurtbewoners in een WhatsApp-groep, schreef het AD. ‘Het busje achtervolgde ze, van waaruit de clowns begonnen te schreeuwen. Ze zijn vervolgens gevlucht naar het huis van het vriendje van m’n dochter. Ze zijn zich rot geschrokken. M’n dochtertje is nu nog onder de indruk. Ze zijn natuurlijk bang dat het woensdag weer gebeurt,’ zei een moeder.

Al weken doen berichten de ronde over mensen die, gekleed als clown, anderen laten schrikken. Waarom? En waarom zijn mensen…lees meer >
horrorclown

 

Onder meer in Oss en Almere kwam de politie in actie nadat meldingen waren binnengekomen over clowns die met messen rondliepen. Tot arrestaties heeft het nog niet geleid. Wel werd in Almere aangifte gedaan, en wel door een elfjarig jongetje dat zich bedreigd voelde door een ‘grappenmaker’.

De uit de hand gelopen hype, overgewaaid naar onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Frankrijk, zou wel eens te maken kunnen hebben met de remake van IT, de wereldberoemde horrorfilm gebaseerd op het boek van Stephen King. De film, over een doodenge killerclown, kwam voor het eerst uit in 1990, en krijgt een nieuwe versie in 2017. De clowns zouden ook wat weghebben van het populaire Batman-personage The Joker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.