nederland

Belandt Wiebes in hetzelfde moeras als zijn voorganger?

Door Tom Reijner - 13 oktober 2016

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) moet donderdag in een debat in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het nieuwe debacle rond de Belastingdienst. Hij erkent in de fout te zijn gegaan bij de kwestie rond de vrijwillige vertrekregeling.

Het was vooral zijn voorganger en partijgenoot Frans Weekers die zich al stamelend en hakkelend door zijn ambtstermijn heen worstelde.

In belang van de Belastingdienst

Met fatale gevolgen, want uiteindelijk werd zijn positie onhoudbaar. In 2014 besloot hij de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Wiebes – destijds wethouder in Amsterdam – was zijn opvolger. Hij maakte ogenblikkelijk een alerte, scherpe indruk, en ging hard aan de slag om de problemen bij de Belastingdienst – en die van zijn voorganger – weg te poetsen. Maar nu dreigt ook Wiebes in hetzelfde moeras terecht te komen als Weekers. Hij heeft de Kamer bewust niet geïnformeerd over de omstreden vrijwillige vertrekregeling bij de fiscus.

Dat erkende hij in een antwoord op Kamervragen van CDA’er Pieter Omtzigt. Wiebes deed dat naar eigen zeggen in belang van de Belastingdienst. ‘Om de positie van de Belastingdienst in dit heronderhandelingstraject niet prijs te geven, om het onderhandelingsproces niet te verstoren en omdat de bedragen nog fors in beweging waren, heb ik gemeend de op dat moment ingeschatte overschrijding niet te melden,’ aldus de VVD-staatssecretaris.

Excuses van Wiebes

Er moet worden bezuinigd bij de Belastingdienst. En kregen medewerkers de mogelijkheid om zich aan te melden voor een vrijwillige vertrekregeling. Maar dat pakte even heel wat duurder uit dan begroot. Volgens het plan zouden 4.800 mensen moeten ‘afvloeien’, maar dat worden er een stuk meer. Het is de verwachting dat uiteindelijk 5.200 tot 5.800 mensen gebruik willen maken van de regeling. Voor de operatie werd in eerste instantie 648 miljoen euro uitgetrokken, maar dat bedrag is met 70 miljoen euro overschreden. Een prijzig grapje op kosten van de belastingbetaler dus. Wiebes bood zijn excuses aan, en besloot de Belastingdienst onder curatele te stellen.

Een harde maatregel, maar is het voldoende om de Tweede Kamer – en andere betrokken partijen zoals de vakbond – ervan te overtuigen? De oppositie had stevige kritiek. Pas nadat de Tweede Kamer de problemen ontdekt, zet de baas van de Belastingdienst, Wiebes zelf dus, de Belastingdienst onder curatele,’ zei Omtzigt. De SP zegt het vertrouwen in Wiebes te verliezen. ‘De belastingbetaler betaalt netjes belasting. VVD-bewindspersoon Wiebes maakt er een bende van. Geld is nu weg. Hoe geloofwaardig ben je dan?’ twitterde SP-Kamerlid Farshad Bashir. Het moet wel gezegd dat de oppositie nu vol op het orgel gaat, omdat de verkiezingen (in maart) naderen, en het kabinet dus gezien de tijd op zijn laatste benen loopt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.