nederland

Coffeeshopoorlog in Amsterdam: wat is er aan de hand?

Door Emile Kossen - 26 oktober 2016

De schietpartij dinsdagochtend bij een coffeeshop in Amsterdam staat niet op zichzelf. De afgelopen weken werden zeker zeven coffeeshops beschoten: het beleid van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zou de criminaliteit zelfs in de hand kunnen werken.

Drie kogels werden in de vroege ochtend gericht afgeschoten op coffeeshop Vondel, aan de Overtoom in Amsterdam, meldt de politie. De rolluiken waren al naar beneden en er waren geen medewerkers meer aanwezig. Niemand raakte gewond.

Door heel Amsterdam beschietingen op coffeeshops

Burgemeester van der Laan maakte dinsdagavond bekend dat de wietwinkel voorlopig gesloten wordt. ‘Een schietpartij in een woonwijk, waarbij de motieven niet duidelijk zijn en herhaling niet is uit te sluiten, brengt de veiligheid van bewoners en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan,’ aldus de gemeente Amsterdam.

Vorige week werd een andere coffeeshop, Blue Lagoon, in dezelfde straat ook al beschoten, en even later gesloten op last van de gemeente. Volgens AT5 zijn de afgelopen tijd zeker zeven coffeeshophouders getroffen door schietpartijen, die voornamelijk Marokkaans-Nederlandse eigenaren zouden hebben. Verscheidene keren ging het om daders die op scooters toesloegen.

Spelen criminelen in op beleid van gemeente?

Het strikte beleid van de gemeente, in alle gevallen werden de getroffen coffeeshops direct voor drie maanden gesloten, kan volgens De Telegraaf de criminaliteit in de hand werken. Criminelen zouden de regels gebruiken om coffeeshophouders af te persen. Ze dwingen de eigenaren om smartengeld te betalen: als dat niet gebeurt, beschieten ze de coffeeshop.

De politie, die zegt dat het ‘niet erg waarschijnlijk is dat het om losstaande incidenten gaat’, onderzoekt ook een ander scenario, waarbij verschillende coffeeshophouders elkaar beschieten. Het zouden in dat geval doelbewuste pogingen zijn om wietzaken van concurrenten uit te schakelen. Een volledig politieteam doet momenteel onderzoek naar de coffeeshopoorlog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.