#TK2017

‘D66-kroonprins’ Paternotte aast op plek in Tweede Kamer

05 oktober 2016

Jan Paternotte, momenteel fractieleider van D66 in Amsterdam, aast op een plek in de Tweede Kamer. Hij krijgt een hoge plek op de kieslijst van de partij bij de aankomende verkiezingen.

Paternotte, 32, wordt vaak genoemd als ‘kroonprins van de partij’ en de mogelijke opvolger van D66-kopstuk Alexander Pechtold. In 2014 boekte hij met D66 in Amsterdam een onverwachts grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij werd toen geen wethouder, maar besloot fractieleider te blijven.

Verandering begint in Den Haag
Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging, zegt hij in Het Parool. Paternotte krijgt een hoge plek op de kieslijst van de partij, maar hoe hoog precies, is nog niet duidelijk. De definitieve kandidatenlijst wordt eind november bekendgemaakt.

‘Als je iets wil betekenen, moet je in Den Haag zijn,’ legt Paternotte uit. ‘Ik merk dat ik na elf jaar in de raad tegen dingen oploop die we in gemeenten willen doen, maar van Den Haag niet mogen.’ Als voorbeelden geeft hij het geven van taalles aan vluchtelingen, en veranderingen in het onderwijs. ‘Het geld wordt in Den Haag verdeeld.’

Eerst maar eens vier jaar in Den Haag’
Hij wil zichzelf nog niet opwerpen als opvolger van Pechtold. ‘Zo’n kwalificatie is vooral leuk voor mijn ouders. Ik moet eerst maar eens in Den Haag binnen komen en dan vier jaar goed mijn werk doen.’

Pechtold gaf afgelopen zomer aan dat hij wil stoppen als leider van zijn partij, mocht D66 niet in een kabinet terechtkomen. In televisieprogramma Pauw zei hij dat het ‘dan wel eens tijd is voor een ander, ja.’ Pechtold is leider van de partij sinds 2006. In de peilingen gaat het prima met D66: de partij staat op 17 zetels. Momenteel heeft D66 12 zetels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.