nederland

DENK wil dat Plasterk ingrijpt na opmerking Giel over Sylvana

Door Bauke Schram - 29 oktober 2016

De beweging DENK wil dat radio-dj Giel Beelen uit een filmpje wordt gehaald van de Rijksoverheid. De dj zet daarin met andere BN-ers een streep door het woord discriminatie. Hypocriet, vindt DENK, want Beelen zou zelf racistisch zijn geweest over Sylvana Simons.

Na de ophef rondom de ‘aapje’-opmerking van TV-presentator Johan Derksen, maakte Beelen zelf een pijnlijke opmerking. ‘Rustig Sylvana,’ zei de radiohost nadat hij een bandje had afgespeeld van een hysterische aap. De opmerking viel niet in de smaak bij DENK.

NPO moet goede voorbeeld geven

‘Vooral van iemand die werkt voor de publieke omroep mag worden verwacht dat het goede voorbeeld wordt gegeven,’ zegt Tunahan Kuzu in een open brief, waar ook Simons haar onvrede over de uitspraken van Derksen publiceerde. ‘Eigenlijk zou een streep getrokken moeten worden door het gedrag van Giel Beelen.’

‘We zullen daarom minister Plasterk vragen om Giel Beelen weg te knippen uit het campagnefilmpje,’ zegt de DENK-lijsttrekker. De minister van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

Beelen reageerde maandagochtend wel op de ophef. ‘Dit is niet iets wat ik zelf vind. Ik vind het vervelend als iemand door mij een rotweekend heeft gehad. En Sylvana in het bijzonder,’ aldus Beelen in zijn radioshow, die zijn eigen grap ‘smakeloos’ noemde.

Als een aapje

Sinds Simons zich heeft aangesloten bij DENK, krijgt de voormalige presentatrice een hoop vervelende opmerkingen over zich heen. Ze heeft al aangifte gedaan van ‘columns, tweets en berichten’ die zij als discriminerend beschouwt. Derksen maakte, na de aankondiging dat RTL stopt met de traditionele Zwarte Piet, ook een opmerking over Sylvana: ‘Juffrouwtje Simons loopt straks zo trots als een aapje rond,’ zei hij.

Als reactie publiceerde Simons een open brief, en zei ze dat Derksen een lesje discriminatie nodig heeft. Ook partijgenoot Farid Azarkan reageerde. In een Facebook-filmpje schiet hij een voetbal tegen een foto van Derksen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.