nederland

Gemeenten willen geld van COA na voorbereiding ‘onnodige’ azc’s

Door Elif Isitman - 14 oktober 2016

Zeker acht gemeenten in Drenthe en Groningen dienen een schadeclaim in bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gemeenten troffen voorbereiding voor asielzoekerscentra, maar die moeite bleek uiteindelijk tevergeefs.

De gemeenten willen nu compensatie, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Gemeenten beraden zich op hoogte bedrag

De gemeenten troffen voorbereidingen voor de vestiging van asielzoekerscentra, maar die plannen werden door een vermindering in de migratiestroom uiteindelijk afgeblazen. Het gaat om tenminste vier Drentse en vier Groningse gemeenten. Het geld moet compenseren voor onder meer de uren die ambtenaren in de voorbereidingen staken, onderzoekskosten en de organisatie van buurtbewonersbijeenkomsten.

De gemeente De Wolden claimt 200.000 euro van het COA, en de gemeenten Eemsmond wil 120.000 euro. Laatstgenoemde gemeente heeft naar eigen zeggen een kleine organisatie en moest veel externe mensen inhuren.

Gemeente De Marne denkt aan een bedrag van 45.000 euro, maar is ‘nog aan het doorrekenen’. Zuidhorn wil waarschijnlijk een bedrag van 100.000 euro. Ook de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Meppel en Oldambt willen geld van het COA. Ze beraden zich nog over de hoogte van het bedrag. Een aantal andere gemeenten, waaronder Coevorden en Winsum, dienen geen claim in.

Gemeenten denken dat bereidheid bewoners zo afneemt

Binnenkort is er een vergadering tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het COA en het ministerie van Justitie. Als die geweest is, sturen de meeste claimende gemeenten hun nota.

Lokale bestuurders hekelen het feit dat de plannen voor de komst van een azc op het laatste moment werd afgeblazen. Volgens hen is de bereidheid van bewoners en bestuur – als het aantal migranten weer toeneemt – straks niet groot, mochten er toch opeens weer nieuwe centra moeten komen.

Vorig jaar september, in het toppunt van de migratiecrisis, luidde COA-baas Gerard Bakker de noodklok over het aantal beschikbare opvangplaatsen voor asielzoekers. Hij riep gemeenten toen op ‘hun verantwoordelijkheid te nemen’ en opvangcentra beschikbaar te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.